Efter SVT:s avslöjande i somras om omfattande fusk med tillstånd för handikapp-parkering i Malmö, Göteborg och Stockholm vill nu Stockholm införa avgifter för parkeringsplatser för rörelsehindrade. Även Malmö utreder avgifter.
– Vi kommer att avgiftsbelägga handikappsparkeringar, säger Stockholms trafikborgarråd Daniel Helldén (MP).
Fler handikapp-platser
En anledning till att fusket ökat är att det blivit allt fler handikapp-platser. De senaste fem åren har till exempel antalet så kallade trafikföreskrifter för handikapp-parkeringsplatser i Stockholm ökat från cirka 1.300 till drygt 1.500.
Totalt finns i dag cirka 1.800 parkeringsplatser i Stockholm, i och med att en föreskrift kan gälla flera platser. Många av platserna finns på de gator i stadskärnorna där det är mycket attraktivt att parkera.
Parkeringsreglerna för rörelsehindrade med tillstånd är dessutom mycket generösa. Man får, förutom att stå på själva handikapp-platserna, även ställa bilen på gågator och upp till 24 timmar på platser där det råder parkeringsförbud. Dessutom är det gratis.
Förfalskningar
I och med att antalet bilar som rullar i storstäderna blivit fler, har även parkeringstrycket ökat. Samtidigt har kostnaden för att parkera också ökat. Med ett falsk tillstånd kan man spara tiotusentals kronor per år.
SVT:s granskning förra året visade att många fuskar med lånade tillstånd. Andra förfalskar svenska tillstånd. En tredje kategori är utländska EU-tillstånd. En undersökning som Stockholm stad gjort visade att i princip alla EU-tillstånd man granskat i Stockholm under en viss period var falska.
Måste betala
Med nya avgiftsregler hoppas Stockholm stad bland annat att bli av med de falska EU-tillstånden.
– EU-reglerna säger att vi måste godkänna EU-tillstånden. Men om de kommer hit så måste de betala parkeringsavgift. Då blir det ointressant att ställa sig på en sådan plats om man inte verkligen behöver det, säger Daniel Helldén (MP).
Enligt förslaget kan man som rörelsehindrad ansöka om en nedsatt avgift på 300 kronor i månaden.
”Fel bestraffa utsatt grupp”
Men bland de handikappade är inte alla glada över att tvingas börja betala för parkeringen. Remisstiden för förslaget gick ut i tisdags. En av remissinstanserna är paraplyorganisationen Rörelsehinderföreningarna i Samverkan. De är mycket kritiska mot en avgift.
– Det är fel att bestraffa en redan utsatt grupp för att komma åt ett fusk som kan lösas med ett nationellt register för tillstånd, säger Jesper Sellerberg på personskadeförbundet RTP-S Stockholmsavdelning.
Den nya parkeringsplanen för Stockholm väntas antas av kommunfullmäktige i början av sommaren.
Också Malmö kan tänka sig införa parkeringsavgifter för handikappade. Där har gatukontoret fått i uppdrag av tekniska nämnden att utreda frågan. Enligt handläggaren Monica Andersen räknar man med att vara klara med rapporten i höst.
I Göteborg är dock en avgift för handikappade inte aktuell just nu.
Regeringsförslag
Även näringsdepartementet utreder en rad åtgärder för att komma åt parkeringsfusket. Enligt infrastrukturminister Anna Johansson (S) tänker hon lägga förslag i vår. En trolig åtgärd är ett nationellt register för alla kommunala tillstånd för rörelsehindrade.