Snus uppges vara cancerframkallande

Uppdaterad
Publicerad

Svenskt snus ökar risken för cancer i bukspottkörteln och i munhålan. Den slutsatsen drar Statens folkhälsoinstitut med stöd av en forskningsöversikt från Karolinska instituet.

Bedömningen baseras på så kallade epi- demiologiska studier och experimentel- la undersökningar. Vissa studier tyder även på att snus ökar risken för högt blodtryck och diabetes, men underlaget för säkra slutsatser anses för litet.

Sambandet mellan cancer och snus är omtvistat. I Sverige slopades kravet på cancervarning på dosorna 2001 sedan branschen visat att bevis saknades.

Det finns inte stöd för att snusandet ökar risken för att drabbas av hjärt-kärlsjukdomar. Men om den som drabbas av exempelvis en hjärtinfarkt är snusare löper han/hon större risk att dö än en som är snusfri.

Cancer i munhålan

Forskningsgenomgången har enligt Folkhälsoinstitutet visat att snusning ökar risken för att drabbas av cancer i bukspottkörteln och i munhålan. Däremot saknas säkert forskningsstöd för att snus ska anses öka risken för andra cancerformer.

-Klart är att snus inte är ofarligt, bukspottkörtelcancer är en relativt vanlig cancerform med mycket dålig överlevnad. Här handlar det alltså om att förebygga cancer, säger Göran Pershagen, professor vid Institutet för miljömedicin vid Karolinska institutet till TT. Men hur mycket cancerrisken ökar kan han inte säga.

Trots att studien inte ger något belägg för att snuset ökar risken för andra cancerformer är det ändå för tidigt att frikänna snuset i detta avseende, anser Pershagen.

Starkare beroende än rökning

• Det finns cirka en miljon snusanvändare i Sverige. Mer än var femte vuxen man snusar varje dag, medan andelen kvinnor är ca 3 procent.

• Snus innehåller cancerframkallande ämnen (bland annat nitrosaminer), men effekterna av dem har varit oklara.

• Snusning under graviditet ger en högre risk att barnet föds med låg vikt, samt en ökad risk för plötslig spädbarnsdöd.

• Den större och mer långvariga nikotinexponeringen vid snusning tycks ge ett starkare beroende hos snusare än hos rökare.

• Nikotinet påverkar inte bara hjärnans belöningssystem utan också hjärta och blodkärl, mag-tarmkanal och ämnesomsättning.

Källa: Folkhälsoinstitutet (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.