– Det viktigaste är att någon kan hantera sociala medier-sidan, att den inte lever sitt egna liv efter att personen den tillhört gått bort, säger Ulf Lernéus, Sveriges begravningsbyråers förbund. Foto: Pixabay

”Sociala medier-kvarlevor”: Vad behöver du tänka på när en anhörig dör?

Uppdaterad
Publicerad

Svenskar vill nästan alltid att deras Facebooksida ska få finnas kvar efter att de själva har gått bort. Men när anhöriga tvingas ta beslutet väljer de i 90 procent av fallen att istället låta radera sidan. Det säger Ulf Lernéus på Sveriges begravningsbyråers förbund – och pekar på vad han tycker man måste tänka på gällande sina och andras sociala medier-kvarlevor.

Fler och fler tar ställning till vad som ska hända med deras sidor på sociala medier efter att de har dött, säger Ulf Lernéus, förbundsdirektör på Sveriges begravningsbyråers förbund, till SVT Nyheter.

Ulf Lernéus Foto: Privat

–  Det här blir väldigt svårt för efterlevande att bestämma, därför är det viktigaste att se till att någon kan hantera sociala medier-kontot, så att det inte fortsätter att leva sitt eget liv med födelsedagsgratulationer varje år, trots att personen som haft kontot gått bort.

Vad bör man tänka på?

Ulf Lernéus föreslår att alla anger en efterlevande kontaktperson på Facebook, som får vissa befogenheter att sköta kontot och ta viktiga beslut efter en persons död.

Under ”inställningar”, klicka redigera i ”Hantera konto”-fliken. Där kan du ange en efterlevande kontaktperson. Foto: Facebook

”Vi har kontakt med Facebook”

Ulf Lernéus brukar rekommendera anhöriga att göra avlidnas sidor till så kallade minnessidor, snarare än att de tas bort helt och hållet. Det kan begravningsbyrån också hjälpa till med.

– 90 procent av alla anhöriga vill radera sidorna. Vi har kontakt med Facebook, så det brukar gå på någon timme. Men då raderas också allt.

Varför vill så många anhöriga bara radera sina släktingars sidor, om nu de avlidna själva snarare brukar vilja behålla sidorna?

– Den avlidne vet själv vad som finns på sidan, det vet ofta inte de anhöriga. Sen kan det vara plågsamt att se sidan för efterlevande, och de kan ha väldigt mycket annat att tänka på.

Finns det någon annan anledning att låta sidan finnas kvar?

– Det kan finnas viktiga saker på en människas sida. Om den avlidne till exempel var författare eller musiker kan han ha skrivit något, det kan finnas stora immateriella tillgångar av ekonomiskt värde som är synd att bara ta bort, säger Ulf Lernéus.

Vad får en efterlevande kontaktperson göra på Facebook?

  • Hantera minnesinlägg på din profil. Det innebär bland annat att bestämma vem som får publicera och vem som kan se inlägg, ta bort inlägg och ta bort taggar
  • Be om borttagning av ditt konto
  • Svara på nya vänförfrågningar
  • Uppdatera din profilbild och omslagsbild

Din efterlevande kontaktperson kan bara hantera inlägg som görs efter din bortgång. De kan inte publicera i ditt namn eller se dina meddelanden.

Källa: Facebook

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.