Socialdemokraterna: Utred om koranbränningar är hets mot folkgrupp

Uppdaterad
Publicerad

Socialdemokraterna vill utreda om koranbränningar kan utgöra hets mot folkgrupp eller förargelseväckande beteende, något som partiet menar skulle kunna öppna för att koranbränningar förbjuds.

Under en pressträff på onsdagseftermiddagen presenterade Socialdemokraterna deras förslag kring vad som behövs göras för att få stopp på Koranbränningarna.

– Koranbränningarna utförs av en väldigt liten grupp. Syftet är inte att väcka debatt, utan att hetsa och skapa konflikt, säger partiledare Magdalena Andersson (S).

I dagsläget pågår en utredning av ordningslagen som regeringen tillsatt, för att se om koranbränningar skulle kunna begränsas med hänvisning till hot mot rikets säkerhet.

S föreslår att en utredning om hets mot folkgrupp och förargelseväckande beteende kan gå in i den utredningen, alternativt utredas separat.

Vill se en snabbare plan

Andersson är kritisk till att det kommer att dröja länge innan eventuella ändringar kan ske. Utredningen om ordningslagen ska presenteras nästa sommar.

– I Danmark lyckades man ta fram en lagstiftning på tre veckor, i Sverige borde man väl kunna lyckas med detsamma på tre månader, säger Andersson.

Hävdar fler fördelar

Hon säger att S inte tagit ställning för eller emot, utan att det handlar om att ha en författningsberedskap.

S ser problem med att ändra i ordningslagen och anser att deras förslag har flera fördelar.

– För det första skulle det inte innebära att polisen ska göra svåra säkerhetspolitiska bedömningar. Det andra är att de utformas religionsneutralt, för en ändring i ordningslagen skulle i praktiken kunna innebära att det är förbjudet att bränna koraner men tillåtet att bränna Bibeln, säger Andersson.

På vilket sätt menar ni att det här inte är en inskränkning på yttrandefriheten?

Man har kvar yttrande och tryckfrihetslagstiftningen, det har handlar om en förändring för vilka aktioner som man får genomföra. Men man får formulera sin kritik eller satir om religion på samma sätt som idag. VI anser att detta blir en mindre förändring av lagstiftningen, säger Andersson.

Justitieminister Gunnar Strömmer (M) välkomnar att Socialdemokraterna öppnar för att se över lagstiftningen men säger att det inte är aktuellt med någon ny utredning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.