Foto: TT

Socialstyrelsen: Kvinnor som fött barn får för lite hjälp

Uppdaterad
Publicerad

Kvinnor som fött barn får bristande vård och uppföljning, visar Socialstyrelsens granskning. Risken är att problem med amning eller psykisk ohälsa inte upptäcks i tid och kvinnorna har ofta svårt att veta vart de ska vända sig för att få hjälp.

Nästan två tredjedelar av sjukhusen saknar skriftliga rutiner för hur psykisk ohälsa efter förlossning ska identifieras och hanteras, trots att uppåt var sjätte kvinna drabbas av detta efter att ha fött barn.

Ofta kan det dröja sex till tolv veckor innan kvinnorna följs upp av mödrahälsovården. Följden blir att många kvinnor får uppsöka akuten på grund av blödningar, infektioner eller bröstkomplikationer.

Förlossningsvård

LÄS MER: Födde barn på köksgolvet – kritisk till resursbristen

Socialstyrelsen efterlyser kontinuitet och samverkan i vårdkedjan – till exempel får kvinnor i dag möta olika barnmorskor både före, under och efter förlossning.

”Kartläggningen visar att uppföljningen av kvinnors hälsa efter förlossning behöver förbättras”, säger Socialstyrelsens generaldirektör Olivia Wigzell i ett pressmeddelande.

LÄS MER: Nya råd: Alla kvinnor ska bedövas efter förlossning

”Individuella behov”

Siffror från 2015 visar att snittvårdtiderna på BB har sjunkit och ligger nu på under två dygn vid en normal förlossning.

Enligt Socialstyrelsen gör de korta vårdtiderna att amningsproblem och psykisk ohälsa inte alltid upptäcks. 

– Att föda barn är krävande, både fysiskt och psykiskt. Det är viktigt att sjukhusen säkerställer att de nyblivna mammorna får tid för vila och återhämtning samt att de får stöd utifrån sina individuella behov, säger Emma Lindgren, utredare vid Socialstyrelsen i ett pressmeddelande.

Rapporten i korthet

I rapporten pekar Socialstyrelsen på flera brister i vården av kvinnor efter förlossning:

Vården skiljer sig omotiverat mycket åt mellan olika landsting och regioner. Det gäller till exempel hur länge mamma och barn får stanna på sjukhus.

De flesta sjukhus behöver förbättra möjligheterna till familjecentrerad vård om barnet är för tidigt fött eller sjukt, det vill säga göra det möjligt för föräldrarna att vara hos barnet dygnet runt.

Det finns ett glapp i vårdkedjan från det att mamma och barn lämnat sjukhuset till den första kontakten med barnhälsovården, som ofta dröjer en till två veckor.

Kvinnor vet inte vart de ska vända sig om de får fysiska eller psykiska problem efter förlossningen.

Det finns ingen kontinuitet i vårdkedjan – kvinnan möter olika människor från olika vårdenheter före, under och efter förlossning och de är dessutom dåligt samordnade.

Källa: Socialstyrelsen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Förlossningsvård

Mer i ämnet