Socialstyrelsen: Ser gärna specialmottagningar för långtidscovid i fler regioner

Uppdaterad
Publicerad

I söndagens Agenda sa Thomas Lindén på Socialstyrelsen att han gärna ser fler specialmottagningar för långtidssjuka i covid-19. Om det är en framtidsmodell för vården av denna växande grupp låter han vara osagt.

Han får medhåll av överläkaren och forskaren Judit Bruchfeld på Karolinska institutet.

– Jag tror minst en i varje region, skulle jag föreslå, och sen att vi arbetar nära med primärvården, säger hon.

I dag, den 31 januari, är det exakt ett år sedan det första konstaterade coronafallet i Sverige.

Allteftersom fler drabbas av sjukdomen och tillfrisknar har en särskild grupp börjat uppmärksammas allt mer: personer med långtidscovid, som dras med varierande symptom flera månader efter insjuknandet.

Coronapandemin

Olika specialistkliniker

Hur många som är långtidssjuka i covid-19 vet ingen i dag, men i Sverige och många andra länder diskuteras nu hur vården för dessa personer ska se ut.

I bland annat Danmark och Storbritannien har man börjat öppna specialistmottagningar, som fungerar på olika sätt.

På Karolinska institutet i Stockholm finns två specialistkliniker för långtidscovid, varv en leds av överläkare och forskare Judit Bruchfeld.

– Vi har bedömt över 100 nu som inte vårdats på sjukhus, säger hon.

”För tidigt att säga”

Thomas Lindén är statschefläkare och  chef för avdelningen för kunskapsstyrning för hälso- och sjukvården på Socialstyrelsen. Han tycker att det är för tidigt att säga vilken typ av mottagningar man behöver framöver, men säger i kvällens Agenda att det är många olika regioner som har bestämt sig för att man ska centralisera utredning av covid-19-patienter.

– Jag skulle gärna vilja se att det finns specialmottagningar i flera olika regioner, som snabbt kan vinna erfarenhet av det här. Om det är en modell som håller för framtiden eller inte, det är för tidigt att säga.

Judit Bruchfeld berättar att de på Karolinska i dag har en aktiv rehabilitering som pågår för varje patient, vilket gör det möjligt att hela tiden följa dem och utreda forskningsmässigt.

Försiktigt positiv

Hon tror också på en sammanhållen vård, och minst en specialistklinik i varje region.

– Och sen att vi samarbetar nära med primärvården och för ut kunskap för att också kunna fånga upp patienter snabbare, säger Bruchfeld.

– För de patienter som vi ser nu, de har varit sjuka en del sen i mars. Mars till maj var första vågen, och nu kommer andra också. Och det är alldeles för lång tid.

Men när det kommer till prognosen för de långtidssjuka är Judit Bruchfeld ändå försiktigt positiv.

– Vi ser att en del patienter som har varit sjuka väldigt länge, de blir bättre och bättre, men sen är det också viktigt att få en korrekt diagnos.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet