Situationen för unga på arbetsmarknaden är tuff då många ingångsjobb i hårt drabbade branscher försvunnit. För tillfället är 13 procent i gruppen 18-24 år inskrivna som arbetslösa hos Arbetsförmedlingen, vilket motsvarar nästan 70 600 unga.
– Vi ser att ungdomar blir arbetslösa i mycket högre utsträckning än andra. Om vi tittar på de som skriver in sig på Arbetsförmedlingen just nu är ungefär hälften ungdomar, säger Annika Sundén, analyschef på Arbetsförmedlingen.
“Stressigt att söka jobb nu”
Sofia Olsson, som tog studenten i år, söker jobb. Men hon säger att det finns få jobbannonser ute som hon har kompetens att söka till direkt efter gymnasiet.
– Det är stressigt, lite tufft och något som jag inte vill tänka på så mycket. Jag tror konkurrensen alltid är hård att skaffa jobb, speciellt för oss unga, men konkurrensen har ökat på grund av corona, säger hon.
Hampus Haugland tog också studenten i år och skulle ha jobbat nio veckor heltid som säsongsarbetare på Liseberg men istället blev det tre veckor på deltid som simlärare.
– Det är klart att det är tråkigt och det blir definitivt en ekonomisk påverkan, det blir ju mindre pengar på kontot. Jag hade planerat att göra något hela sommaren som nu inte kommer ske, men jag är ändå glad att jag hittat ett jobb, säger han.
“Nästan som under finanskrisen”
Enligt Arbetsförmedlingens prognos kommer ungdomsarbetslösheten fortsätta att öka under hela 2020 och fram till februari 2021 då den kommer nå sin topp på 16,9 procent.
– Det är en hög siffra och det motsvarar 95 000 arbetslösa ungdomar. Under finanskrisen var 100 000 ungdomar arbetslösa så vi är nästan uppe i samma siffra som då, säger Annika Sundén.