Efter en festkväll i Täby år 2011 sov Sofia Österlöf över hos en killkompis. I “Ung och utsatt” berättar Sofia att hon vaknade under natten av att någon hade sex med henne och att hon hade svårt att göra motstånd.
– Jag kunde inte göra någonting, jag bara frös.
Drabbades av “frozen fright”
Det Sofia beskriver är en frysreaktion, kallad “frozen fright”. En studie som gjordes 2015 visar att 70 procent av 298 patienter på Akutmottagningen för våldtagna på Södersjukhuset i Stockholm hade fått en frysreaktion.
– “Frozen fright” är en uppelvelse av att man är paralyserad av extrem rädsla. Man upplever att kroppen inte svarar, man vill göra något, men det går inte, säger Maria Grundel, legitimerad psykolog på Tellus i Stockholm.
– Många som blivit utsatta för våldtäkt eller andra sexuella övergrepp upplever mer skuld och skam på grund av att man inte gjorde motstånd, fortsätter hon.
Friades i tingsrätten
Sofia Österlöf polisanmälde sin killkompis efter händelsen. Han åtalades för våldtäkt och friades senare av tingsrätten.
– Jag ångrar inte att det anmäldes, för även om han blev friad så var han tvungen att gå igenom det, han var tvungen att möta mig och alla andra som satt i den rättssalen och prata om det som hände, säger hon.
Hjälper andra
Idag arbetar Sofia Österlöf som volontär för föreningen Storasyster som erbjuder stöd till den som blivit utsatt för våldtäkt eller andra sexuella övergrepp.
– Jag valde att prata om det, och det blev min terapi.
Se Sofia Österlöf berätta i klippet ovan. Hela inslaget med Sofia finns att se i “Ung och utsatt” på SVT Play.
Antalet våldtäktsanmälningar ökade 2019
• Under 2019 anmäldes 8 350 våldtäkter i Sverige, vilket är en ökning med sex procent jämfört med 2018.
• Anmälda våldtäkter mot kvinnor, 18 år eller äldre, ökade med 443 brott till 4 670 anmälda brott jämfört med 2018.
• Anmälda våldtäktsbrotten mot män, 18 år eller äldre, ökade med 67 brott till 260 anmälda brott.
• Anmälda våldtäktsbrott mot barn låg oförändrade på 3 410 brott anmälda brott.
• Närmare en tredjedel av de anmälda våldtäktsbrotten mot kvinnor avsåg våldtäkter av närstående i en parrelation. Motsvarande andel för våldtäkt mot män var 15 procent.
Källa: Brottsförebyggande rådet, BRÅ
Hit kan du vända dig
Om du eller någon du känner har blivit utsatt för ett sexualbrott finns det ett flertal organisationer som du kan vända dig till.
Akuta händelser
Vid akuta händelser bör du kontakta 112 för att snabbt få hjälp. Om det inte är en akut händelse men du ändå behöver kontakt med sjukvård går det att ringa till 1177 för att få hjälp om vart du kan vända dig inom vården.
Kvinnofridslinjen
Nationellt centrum för kvinnofrid bemannar telefonlinjen dygnet runt, året om. Samtal till linjen syns inte på telefonräkningen och är helt kostnadsfria. Kvinnofridslinjen går att nå på telefon: 020 50 50 50
Kvinnojourer
Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige (Roks) har samlat alla jourer på sin hemsida roks.se.
Bris
För den som är under 18 år går det att ringa till Bris på telefonnummer 116 111. Alla samtal är anonyma så länge den som ringer in inte berättar vad den heter eller var den bor. Samtalet är kostnadsfritt och syns inte på telefonräkningen.
Socialtjänsten
De flesta kommuner i Sverige har ett journummer dit det går att ringa om man är i akut behov av hjälp under kvällar och helger. Mer information finns på din kommuns hemsida.