Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
MSB har hittat nästan 80 fall av bränder som kan kopplas till solceller. Foto: Arkivbilder

Solceller bakom flera bränder

Publicerad

Fabriksbranden i Östersund i veckan är en av flera som involverat solceller under de senaste åren. I en ny sammanställning till SVT Nyheter har MSB hittat 79 fall där räddningstjänsten kopplat bränder till solceller.

När Woolpowers fabrik i Östersund brann under måndagen spelade solcellerna på taket en viktig roll. Det är oklart om de rentav kan ha varit brandorsaken, men säkert är att de förhindrade släckningsarbetet, då de fortsatte att producera el och gjorde insatsen riskabel.

Branden är en av flera som skett i anslutning till solcellsanläggningar under senare år.

I augusti 2021 uppstod en kraftig brand på ett gårdshotell utanför Laholm. Branden bedöms ha startat i anslutning till växelriktaren som var placerad på fasaden och som hanterade solcellsanläggningen på taket.

I oktober 2022 brann taket på ett parhus i Vänersborg. Utredningen visar att det var brandmansbrytaren monterad på en kabelränna på solcellsanläggningen som hade fattat eld.

En brand i månaden under fem år

En genomgång av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) visar att räddningstjänsten rapporterat in 79 fall där de bedömer att en solcell har spelat roll i brandens uppkomst mellan 2018 och 2022.

I 62 fall handlade det om solcellsanläggningar i traditionell mening – vilket motsvarar ungefär en brandutryckning per månad under perioden.

Sju händelser orsakades av solcellslampor, och tio händelser berörde soptunnor försedda med solceller.

I många fall har det endast handlat om rökutveckling eller små skador, medan det i andra fall har varit omfattande skador.

Felaktiga installationer kan ligga bakom

MSB menar att det i dagsläget finns för lite underlag för att se om bränderna beror på bristfälliga installationer eller hur de hade kunnat undvikas.  

Men enligt Elsäkerhetsverket som hänvisar till en brittisk studie är det ofta just felaktiga installationer som ligger bakom bränder i solcellsanläggningar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.