I september beslutade Sölvesborgs politiska styre att kommunen ska utmana bosättningslagen för att inte behöva ta emot fler nyanlända som kommunplaceras av Migrationsverket.
Lagen ger Migrationsverket rätt att fördela nyanlända som fått uppehållstillstånd mellan Sveriges kommuner.
Förra året kommunplacerades 12 personer i Sölvesborg, enligt Ekot.
I onsdagens Aktuellt möttes Louise Erixon (SD), kommunstyrelsens ordförande i Sölvesborg, och Boel Godner (S), kommunstyrelsens ordförande i Södertälje, i debatt.
– Dels handlar det om att principen om det kommunala självstyret som framgår i vår grundlag bör väga tyngre än den här framhastade, oseriösa lagen. Dels handlar det om att kommunerna inte har kostnadstäckning i dag, inte minst på lång sikt, säger Louise Erixon.
Boel Godner svarar:
– För det första är det ett problem att en kommunstyrelseordförande i Sverige vill bryta mot lagstiftning som riksdagen har fattat beslut om.
Se mer ur debatten här ovan.
Bosättningslagen
Lag (2016:38), Bosättningslagen, innebär att kommuner är skyldiga att ta emot en nyanländ person för bosättning.
Lagen trädde i kraft den 1 mars 2016. Till skillnad från tidigare innebär den att även kommuner som inte har frivilliga överenskommelser om mottagande, ska ta emot nyanlända människor. Vid fördelning ska hänsyn tas till respektive kommuns förutsättningar. Kommuner med god arbetsmarknad, stor befolkning, lågt mottagande och förhållandevis få asylsökande, ska enligt lagen ta emot fler nyanlända än kommuner med sämre förutsättningar.
Lagen skapades mot bakgrund av det ökade antalet asylsökande flyktingar under 2015–16, bland annat till följd av det syriska inbördeskriget, för att underlätta de nyanländas etablering i det svenska samhället.
Arbetsförmedlingen och Migrationsverket ansvarar enligt lagen för anvisning till landets kommuner. Arbetsförmedlingen anvisar nyanlända som kan ha rätt till etableringsplan. Migrationsverket anvisar kvotflyktingar samt de som inte har rätt till etableringsplan – nyanlända över 65 år, nyanlända med mindre är 25 procents prestationsförmåga och nyanlända som går på gymnasiet.
Lagen innebär en inskränkning av det grundlagsskyddade kommunala självstyret, det vill säga att en kommun sköter lokala och regionala angelägenheter utan statlig inblandning.
Lagen omfattar inte några sanktioner mot den kommun som vägrar att följa den.
Källa: Nationalencyklopedin