Eva Höglund, som själv är sjuksköterska, har varit sjuk i över två månader. Eftersom hon arbetar inom vården blev hon testad och covid-19 konstaterades. För Eva började det med ont i kroppen och hon drabbades av svår huvudvärk. Hon har räknat ut att hon drabbats av 12-14 olika symptom.
– Det var som hjärnhinneinflammation. Jag blev ljuskänslig, nackstel och mådde illa. Samtidigt hade jag extremt ont i halsen. Det var som halsfluss och påssjuka samtidigt, berättar hon.
Hon beskriver också körtelfeberliknande symptom där det mest utmärkande var svullnader stora som hönsägg på halsen och i nacken. Under intervjun får vi ta några pauser eftersom hon snabbt blir väldigt trött och andfådd. Hon berättar att hon normalt sover fem timmar per dygn. Den enorma tröttheten gör att hon nu sover 15 av dygnets 24 timmar.
– Det som har varit jobbigast är två saker. Dels att det är jobbigt att andas och att jag haft sådan extrem huvudvärk sedan i mitten på mars.
“Har påverkat min man också”
Hon blir långsamt bättre, men när det var som värst hade hon en natt när hon upplevde att andningsreflexen inte fungerade normalt.
– Den natten när jag kände att jag kunde ha somnat, men inte vaknat, då blev jag orolig. Då tog jag det på allvar. Det är inte bara att jag har ont och feber. Jag kunde ha slutat andas. Jag tror det påverkat min man också. Jag har vaknat flera gånger av att han sitter upp över mig och tittar att jag andas, beskriver hon.
“Vi behöver uppföljning”
Eva Höglund, som bor utanför Södertälje, upplever att det har varit svårt att få komma på en ordentlig undersökning. Eftersom hon har testats positivt har det varit få som vill ta emot henne.
– På sjukhus finns jättestor kunskap när det gäller det här viruset. Det jag saknar är intresset från primärvården. Nu behöver vi få hjälp. Frågar man tio läkare svarar de olika.
För ett par veckor sedan fick hon komma till en läkare som nu ska följa upp henne på sikt.
– Vi passar inte alla på akuten. Jag har själv arbetat på akutmottagning. Där tittar man om det är propp eller hjärtinfarkt eller akut svikt. Nu måste vårdcentralen ha den långa uppföljningen, avslutar Eva.