– Det bor knappt 8 000 invånare i Vivalla. Under åren mellan 2013 och framåt åkte drygt 20 personer till Syrien. Sedan dess har mellan 12 och 15 återvänt. Ett antal är döda. Sedan finns det några som vi inte vet så jättemycket om, säger Fredrik Malm.
Han var områdespolis i åtta år när han lämnade myndigheten i januari för att bli vd för ett säkerhetsföretag.
Föräldrar ville att polisen skulle låsa in deras barn
När terrorresorna började för cirka sju år sedan larmade flera föräldrar i Vivalla den lokala polisen att de var oroliga för att deras vuxna söner skulle anslutna sig till terrorgruppen.
– Man ville att vi skulle låsa in dem men det fanns ju inget brott i botten då. Vi försökte på olika sätt ihop med kommunen att hitta på något men det var inte lätt. Och när föräldrarna kom till oss var det ett ganska kort tidsspann innan deras barn reste.
På den tiden var radikal islamism något nytt för polisen i Vivalla.
– När jag började på det här jobbet var min målsättning att det inte skulle växa upp bankrånare här. Att det sedan skulle handla om terrorister istället hade jag aldrig kunnat föreställa mig.
I efterhand önskar Fredrik Malm att han hade fört en dialog med männen innan de gav sig av till Syrien och Irak.
– Men jag kände inte riktigt att vi hade mandat och kompetens att ta den här typen av samtal i början.
Samarbete med Säpo
2013 påbörjade den lokala polisen i Örebro ett samarbete med Säkerhetspolisen. Enligt Fredrik Malm ville Säpo ha information om extremismmiljön i Vivalla. Det ledde till att lokalpolisen efter ett tag började samtala med personer i riskzonen.
– Säkerhetspolisen kan inte komma till Vivalla, knalla in säga ”tjena, tjena och nu ska vi snacka lite”. Som lokalpolis har man inte det hindret, för man har samtalat om många andra saker, funnits här en tid och kanske engagerat sig i småsyskon i samma familj. Eller föreläst för mamman om hur man blir en bättre tonårsförälder. Det gör att man har en annan access in i en familj för att kunna inleda ett samtal.
Under de senaste åren har samarbetet med Säpo intensifierats. Lokalpolisen i Vivalla har fått namnlistor på extremistiska grupperingar och personer.
Fredrik Malm har haft samtal med flera IS-återvändare. När han frågat vad de gjort i Syrien har han ofta möts av ett leende.
– Samma typ av leende som när någon ljuger för dig och visar att de undanhåller sanningen. Men då hade vi åtminstone kontakt och det tycker jag är viktigt, så att de inte sluter sig.
Åtalad för mord
Fredrik Malm berättar om en av återvändarna, som kom tillbaka från Syrien med splitterskador från en granat. Han satt i rullstol ett tag, fick svensk sjukvård och blev helt återställd. Nu är mannen åtalad för mord som skedde i en skogsdunge i Vivalla, förra sommaren.
Är det här mordet något sätt kopplat till att han varit i Syrien?
– Nu är vi inne i ett skede med förhandlingar i tingsrätten så jag kan inte säga så mycket, men det ser ut att vara en gängkonflikt. Men vad vistelsen i Syrien gjort med hans empatiska förmåga, spärrar och så, det är svårt för mig att säga.
Poserade med vapen tillsammans med barn
Fredrik Malm berättar också om en familj som återvänt från Syrien till Vivalla, där mannen greps i ett bedrägeriärende. I hans dator och mobil hittade polisen flera bilder där mannen utomlands stoltserade med vapen, tillsammans med sina barn. På en av bilderna låg ett spädbarn på en säng omringad av vapen och granater.
– Utifrån de här bilderna gjorde vi en orosanmälan till socialtjänsten då det är olämpligt att ha den här vapenfascinationen tillsammans med barn.
Om barnen omhändertogs eller inte vet inte Fredrik Malm. Till SVT Agenda säger Örebros säkerhetschef att detta är sekretessbelagda uppgifter.
Kommunen hjälpte till med jobb
När Vivallaborna reste till IS-kontrollerade områden var det inte förbjudet enligt svensk lag att ansluta sig till terrororganisationer. Örebro kommun fick kritik för att IS-återvändare behandlades som vilka kommuninvånare som helst och kunde få hjälp med försörjningsstöd och sysselsättning. Satsningen väckte mycket debatt.
– Jag tipsade återvändarna om att kommunen kunde hjälpa dem till ett normalt liv igen. Missförstå mig inte, jag blir också provocerad av dem som anslutit sig till IS men om vi inte kan lagföra dem tror jag att man måste göra någonting, annars kan de bli ännu farligare. Om vi behandlar dem mänskligt och professionellt kommer de förhoppningsvis på andra tankar, säger Fredrik Malm.
Men han berättar också om en IS-återvändare från Vivalla, som fick jobb som parkarbetare, men som snart åkte tillbaka till Syrien igen.
– Om man ska vara efterklok tror jag att det var ett stort nerköp för honom att först göra något som i hans ögon var väldigt manligt. Att strida och sedan stå och sopa löv i centrum. Efteråt fick jag veta att han skämdes. Jag tror att han målade in sig i ett hörn och till slut kände att det inte fanns något annat alternativ än att resa tillbaka för att behålla en positiv självbild. I dag har jag fått höra att han är död.
Vill se ett förbättrat samarbete med Säpo
När Fredrik Malm tittar tillbaka på samarbetet med Säpo tycker han att det varit alldeles för otydligt vad den lokala polisens roll är.
– Det har varit som ett fluff där man inte vetat hur vi ska jobba. Hur och till vem ska vi rapportera? Vem bedömer om risken reducerats eller om den är lika stor? Det är en rätt diffus arbetsuppgift att försöka ha koll på personer, som kanske kan vara farliga. Traditionellt sett är polisen duktig på att hantera kriminalitet men det här gränsar ju till hur människor tänker och vi är inga åsiktspoliser.
Han vill nu att lokala poliser i utsatta områden ska få möjlighet arbeta med våldsbejakande extremism på heltid. Polisen i Vivalla har enligt Fredrik Malm inte fått några extra resurser att arbeta med de här frågorna.
– Det tar tid att bygga upp kunskap och nätverk kring det här. Och samarbetet med Säkerhetspolisen konkurrerar ju med våra vanliga arbetsuppgifter, som öppen droghandel, skjutningar och inkomna brott. Då är lätt att det här arbetet hamnar i skymundan.
Se ett längre reportage om ämnet i söndagens Agenda, kl 21.15 i SVT 2 och på SVT Play. Även Säpochefen Klas Friberg medverkar för att diskutera frågan om IS-återvändare.