112-samtalen ökar – var tredje samtal onödigt

Publicerad

Trycket på nödnumret 112 ökar under sommaren, inte minst under midsommarhelgen. Men ungefär var tredje samtal som rings in hör inte hemma hos 112, vilket riskerar att drabba dem som faktiskt är i behov av akut hjälp.

Sommar och sol – då ökar trycket på 112. Det berättar Björn Skoglund, verksamhetsspecialist på SOS Alarm.

– När det är varmt är det mycket folk ute. Man kanske är ute i skogen och är inte så van vid det, man ramlar och skadar sig på något sätt. Man badar och det kanske händer något eller eldar i naturen, vilket inte är så bra när det här så här varmt.

650 000 fickringningar

Men ett av tre samtal rings i onödan, enligt Skoglund. Av de 3,4 miljoner samtal SOS Alarms operatörer svarade på i fjol var bland annat ungefär 650 000 så kallade fickringningar, det vill säga tysta samtal som uppringaren ringt av misstag. Dessa och andra onödiga samtal riskerar i värsta fall att leda till längre svarstider, enligt Björn Skoglund.

– Utöver de här fickringningarna så har vi vårdbedömningar som visar sig inte vara i behov av ambulans. Det är klart att vi ändå måste göra en intervju för att säkerställa att det inte finns ett ambulansbehov. Det tar tid och då blir svarstiderna i värsta fall längre, säger han.

Bortsett från att det bidrar till en högre arbetsbelastning för SOS Alarms operatörer, riskerar det att drabba den som befinner sig i faktisk nöd.

– Det hoppas jag inte och det finns inga indikationer som tyder på det. Men det är klart, om det blir längre svarstider på 112 och det är ett riktigt nödläge så kan det påverka, säger Björn Skoglund.

13 sekunder över målet

Enligt det avtal som SOS Alarm har slutit med staten ska svarstiden i genomsnitt ligga på 8 sekunder. Just nu är snittet ungefär 21 sekunder, enligt Skoglund.

– Den är alldeles för lång. Och det kommer inte att bli bättre under sommaren om det fortsätter vara så här bra väder. En varm midsommar bäddar för rekord i antal samtal någonsin. Man kan säkert behöva vänta i minuter, särskilt runt midnatt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.