Björn Wallin odlar bland annat vete, råg och havre på sina åkrar utanför Vattholma i Uppland. Han använder glyfosat på våren och nu på hösten för att få bort ogräset vitrot, ett annat namn för kvickrot, från markerna. Hans arbete skulle påverkas mycket om glyfosat förbjöds.
– Det skulle bara bli dyrare för mig. Jag skulle vara tvungen att börja plöja. Jag har kört plöjningsfritt system nu, och det går åt väldigt lite diesel och tid. Men om glyfosat försvann skulle jag behöva anställa någon, säger Björn Wallin.
Ett eventuellt förbud skulle påverka många av Europas bönder.
– Det sänker konkurrenskraften för livsmedelsproduktionen i hela Europa, helt klart, säger Björn Wallin.
Orolig att det kan leda till mer import
Han tror att ett förbud av glyfosat skulle innebära att Europa börjar importera mer spannmål från Ryssland. Europas bönder skulle producera mindre livsmedel till en större kostnad, och eftersom spannmåls säljs på internationella råvarubörser skulle många europeiska lantbrukare slås ut.
Men WHO har ju slagit fast att det troligtvis är cancerframkallande, är du inte orolig själv då?
– Nej, det är jag inte. För jag tror att det WHO har slagit fast är att det är teoretiskt möjligt att det skulle kunna vara cancerframkallande, men i praktisk användning så är det ingen risk.
Björn Wallin och hans grannar som också jobbar inom lantbruket har den senaste tiden pratat en del om vad ett förbud mot glyfosat skulle innebära.
– Det är nästan så här att ingen riktigt tror att det kan hända. Det är för absurt. Vi har använt glyfosat i 30-40 år och inga problem. Så man tror liksom inte att det är sant, så kan de väl inte göra? Och det får vi se om de kan, säger Björn Wallin.
GLYFOSAT
- Glyfosat finns i ogräsmedel och är världens vanligaste bekämpningsmedel.
- Patentet på glyfosat tillhörde fram till år 2000 det okända amerikanska kemiföretaget Monsanto. Men sen patentet gick ut finns nu flera olika tillverkare.
- Monsanto har anklagats av en rad olika miljö- och människorättsorganisationer för sin försäljning av Agent Orange under Vietnamkriget, genmodiferade grödor, Roundup, DDT och PCB.
- WHO:s cancerorgan IARC har slagit fast att glyfosat troligen kan vara cancerframkallande.
- EU:s livsmedelsorgan och kemikaliemyndighet har kommit fram till att glyfosat inte är cancerframkallande.
- I Sverige används 600 700 ton glyfosat om året.
- Kemikalieinspektionen har bestämt att det ska bli förbjudet för privatpersoner att köpa och använda ogräsmedel med glyfosat från och med nästa år.
- I Danmark har undersökningar visat att grundvattnet innehåller glyfosat. En rapport från Geological Survey of Denmark and Greenland Geus visar att halterna är fem gånger högre än gränsvärdet.
Källa: Monsanto, Wikipedia, EU-kommissionen, Kemikalieinspektionen, SR Ekot.