Genrebild. Flera personer som SVT Nyheter varit i kontakt med upplever spelreklamen som aggressiv. Foto: Janerik Henriksson/TT

Spelberoende Per om ministermötet med spelbolagen: ”Låter som plakatpolitik”

Uppdaterad
Publicerad

Civilminister Ardalan Shekarabi (S) kallar spelbolagen till ett möte. Reklamen är för omfattande och aggressiv, menar han. Men Per, som är spelberoende tror inte att mötet kommer att leda till något konkret.

– Det låter som plakatpolitik, säger han.

Den 14 februari har de 69 spelbolag som fått svensk spellicens och därmed måste följa den nya spellagen som började gälla vid årsskiftet bjudits in till civilminister Ardalan Shekarabi (S).

– Jag kallar nu till mig spelbranschen för att säga: Sköt er! Spelmarknaden ska fungera på ett tryggt och bra sätt, säger Ardalan Shekarabi (S).

”Slöseri med tid”

Men Per, som varit spelberoende i större delen av sitt liv och spelat bort miljontals kronor, tror inte att mötet kommer att ha någon effekt.

– Det låter som plakatpolitik och slöseri med tid. Vad ska det leda till? Men man får väl hoppas att det blir ett trevligt möte med kaffe. Politikerna borde sätta ner foten ordentligt istället, säger Per.

Utesluter inte ny lagstiftning

Men ministern håller inte med om att regeringen inte tar spelreklam och spelmissbruk på tillräckligt stort allvar. Så här skriver han i ett mejl till SVT Nyheter:

”Jag menar allvar när jag kallar branschen till möte. Det är helt oacceptabelt som det ser ut i dag med spelreklam. Vart jag än vänder mig ser jag aggressiv spelreklam och det är en upplevelse jag delar med svenska folket. Så kan vi inte ha det.”

Flera av spelbolagen är ju registrerade på Malta, vad gör ni om de inte dyker upp på mötet?

”Vi har bjudit in till ett viktigt möte. Varje aktör får svara själv om man ämnar delta eller inte. Vi utesluter inte en ny skarp lagstiftning om dagens regelsystem inte i tillräcklig omfattning skyddar konsumenter som riskerar att fara illa”, skriver ministern i samma mejl.

Spelar du eller en anhörig för mycket? Här finns hjälp att få:

Stödlinjen – statlig hjälporganisation: 020-819 100 klockan 09:00-21:00 helgfria vardagar.

Spelfrihetens Helpline – privat organisation där tidigare spelberoende svarar: 08-37 43 00 dygnet runt alla dagar i veckan eller info@spelfriheten.se.

Spelberoendegruppen – ideell riksorganisation: 072-3667676 klockan 10:00-17:00 på vardagar eller hjalp@spelberoendegruppen.com.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.