Flera casinosajter följer inte den nya svenska spellagen. Foto: Carolyn Kaster/AP/TT

Sara spelade bort tusentals kronor – Spelinspektionen ska granska 400 spelsajter

Uppdaterad
Publicerad

Trots att Sara var registrerad på en myndighetssajt som ska stoppa spel, kunde hon spela bort tusentals kronor. Spelinspektionen ska nu granska 400 spelsajter och kräver svar på varför Sara kunde spela, trots att hon var avstängd.

Fler än 10 000 svenskar har nu registrerat sig på Spelinspektionens nya avstängningssystem spelpaus.se. Sajten ska se till att de som har anmält sig är avstängda från allt licensierat spel som kräver registrering.

Spelpaus.se lanserades den första januari, men sajten har brister, vilket SVT Nyheter var först med att rapportera.

Kunde spela trots sitt missbruk

Sara, som behandlas för sitt missbruk på ett behandlingshem i Linköping, anmälde sig direkt till spelpaus.se. Men redan den tredje januari spelade hon bort nästan 8 000 kronor, på en sajt som hon inte ska kunna spela på.

– Spelbolaget har gjort fel som inte har kontrollerat användare mot vårt register, vilket bolaget enligt den nya spellagen är skyldig att göra, säger My Hamrén, pressansvarig på Spelinspektionen.

I början av veckan har myndigheten kontrollerat vilka spelsajter som har gjort sökningar mot registret på spelpaus.se. Spelsajten som Sara spelade på har inte gjort några sådana sökningar. Det finns ytterligare ett bolag som inte heller har stängt av spelare som anmält sig till spelpaus.se.

Riskerar att bli av med svensk spellicens

Spelinspektionen har begärt ett svar av bolagen och ytterst riskerar de att bli av med sin svenska spellicens och får då inte verka på den svenska spelmarknaden. SVT Nyheter har sökt sajten där Sara spelade bort tusenlappar. Men ansvariga har varken återkommit på telefon eller mejl.

Flera av de spelbolag som har fått svensk licens saknar även logotyp eller information på svenska.

– Vi ska nu granska 400 spelsajter och se till att de följer den nya lagen, säger My Hamrén.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.