”Vi hoppas att en polisanmälan kan väcka intresse hos de ländernas tillsynsmyndigheter att titta på bolagens licenser där”, säger Marcus Aronsson, samordnare Spelinspektionen. Foto: SVT

Spelbolag utan licens fortsätter locka svenska spelare – polisanmäls

Uppdaterad
Publicerad

Många spelbolag som saknar licens fortsätter att locka svenska spelare – även de som har ett spelberoende och stängt av sig själva. Nu polisanmäler Spelinspektionen elva bolag för olagligt spel.

Bolagen står bakom ett femtiotal sajter och har enligt myndigheten riktat sig mot Sverige trots att de saknar licens här och dessutom fått förbud att verka här.

– De här spelbolagen finns i andra länder och vi hoppas att en polisanmälan kan väcka intresse hos de ländernas tillsynsmyndigheter att titta på bolagens licenser där, säger Marcus Aronsson, samordnare spelinspektionen.

Spelberoende

Koppling till ordet ”spelpaus”

Trots spelregleringen ifjol sker ännu omfattande spel hos bolag utan licens här. Enligt ett brittiskt analysföretag spelar svenskarna för drygt två miljarder kronor om året hos sådana spelbolag. Vissa av dem marknadsför sig direkt till svenska spelare, bland annat genom länksajter som vänder sig till dem som stängt av sig från allt spel via tjänsten Spelpaus. 

– Det finns mycket koppling till ordet ”Spelpaus”, det kan vara ”spela trots Spelpaus” som de har som sökord eller i sina webbplatser. Så de riktar ju sig till en väldigt utsatt grupp, säger Marcus Aronsson, samordnare Spelinspektionen. 

På Spelberoendes förening i Stockholm tycker man att marknadsföringen är cynisk. Föreningen tar emot många samtal kring personer med spelproblem som fortsätter spela hos bolag som saknar licens. 

– Det är inte de första de säger, men vi frågar ju alltid om de är avstängda på Spelpaus så då kommer det fram den vägen. Sen är det många anhöriga som hör av sig som upptäckt att spelaren fortsatt spela trots avstängningen, säger Pia Granberg, rådgivare på Spelberoendes förening i Stockholm.

Försöker komma åt bolagen

Utöver polisanmälningar och förbud försöker Spelinspektionen komma åt bolagen på andra sätt. Det handlar om att få betaltjänstleverantörer och sökmotorer att agera. Även länksajterna som styr mot spelbolag utan licens kan polisanmälas.

– Det ska inte vara intressant att rikta sig mot Sverige om man inte har licens. Det ska kosta mer än vad det ger, säger Marcus Aronsson, samordnare Spelinspektionen. 

Spelberoendes förening hoppas att insatserna ska ha effekt. 

– Jätteviktigt, för spelbolag som har licens har vi ju spellagen att luta oss mot. De här andra bolagen, där är det ju vilda västern, säger Pia Granberg, rådgivare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Spelberoende

Mer i ämnet