Försvarshögskolans Per Thunholm menar att det finnas fördelar med att behålla misstänkta underrättelseofficerer i landet. Hör honom förklara varför i videon här.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Försvarshögskolans Per Thunholm menar att det finnas fördelar med att behålla misstänkta underrättelseofficerer i landet. Hör honom förklara varför i videon här. Foto: SVT Nyheter/Agenda

Spionexperten: ”Kan vara bra att ha koll på dem”

Uppdaterad
Publicerad

Uppdrag granskning har identifierat 13 misstänkta spioner som arbetar vid ryska ambassaden i Stockholm. Enligt Per Thunholm, strategisk rådgivare vid försvarshögskolan, kan det finnas fördelar med att inte utvisa diplomaterna.

– Några forskare har pekat på att det är bra att man har koll på democh kan följa dem, säger han i Agenda.

Uppdrag granskning har i serien ”Skuggkriget”, som undersöker Rysslands spionverksamhet i Sverige och Norden, indentifierat 13 misstänkta underrättelseofficerare som arbetar vid den ryska ambassaden i Stockholm. Samtliga åtnjuter immunitet och skyddas av Wienkonventionen.

Strax efter att granskningen släpptes meddelade regeringen att fem ryska diplomater utvisas från Sverige. Det är ännu inte offentliggjort vilka personer det gäller.

Enligt Per Thunholm, strategisk rådgivare vid försvarshögskolan, är uppgifterna som framkommit i serien inget nytt för regeringen och Säkerhetspolisen.

– Det här är en lång processnär man ska väga för eller emot, säger han om beslutet att utvisa diplomaterna.

”Kan följa dem”

Att utvisa diplomater följs vanligtvis av en svarsåtgärd från det drabbade landet. Därmed försvagas troligen Sveriges diplomatiska beskickning i Moskva som ett resultat av utvisningarna. Det är en av faktorerna som regeringen måste ta hänsyn till, menar Per Thunholm.

– Någon gång ska vi ha en diplomatisk dialog och det är den man riskerar, säger han.

Samtidigt kan det finnas fördelar med att behålla de misstänkta underrättelseofficerarna i landet. Han påpekar att utvisningarna inte stoppar spioneriet.

– Några forskare har pekat på att det är bra att man har koll på democh kan följa dem, och då kan man se vilka de träffar, säger Per Thunholm.

Se intervjun med Per Thunholm i videospelaren ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.