Foto: Scanpix

Sponsrade läromedel blir allt vanligare

Uppdaterad
Publicerad

I takt med att anslagen till skolan minskar passar företag på att erbjuda gratis läromaterial.

Det finns i dag en uppsjö av sponsrade skolböcker som går att beställa gratis på nätet. Detta innebär sannolikt en lockelse för ekonomiskt pressade rektorer.

Nu höjs flera kritiska röster, exempelvis från Miljöpartiet som menar att när företag, politiska partier och andra organisationer förser eleverna med skolböcker kan det liknas vid propaganda .

–Det blir allt vanligare att man distribuerar gratis läroböcker som ofta är väldigt hårdvinklade, ja, rent av propaganda, säger Miljöpartiets riksdagsledamot Annika Lillemets som under torsdagen kommer att ta upp frågan om sponsrade läromedel i Riksdagen.

Sprida värderingar

Kommunernas anslag till inköp av läromedel har minskat med 22 procent de senaste tio åren, samtidigt som intresseorganisationer, som till exempel Svenskt näringsliv och IF Metall, erbjuder gratis läromedel på nätet.

Av de tio mest beställda böckerna tillhandahåller tankesmedjan Arena fyra stycken, men även företag som Arla och Sandvik ger ut sina egna läromedel.

–Kan man köpa sig möjligheten att sprida sitt budskap och sina värderingar så är det ett stort problem, säger Annika Lillemets. Viktiga synpunkter från företrädare som har ont om pengar kommer ju då aldrig fram.

Fakta: Mest beställda gratismaterial

1. Hur vill du bo? En broschyr om ungas boendeSABO

2. Arbetslivet – Om arbetsmarknaden i Sverige och världen Arena Skolinformation

3. Entreprenörskap – En praktisk handbok Arena Skolinformation

4. Lär med Skogen i SkolanSkogen i Skolan

5. Arbetsmiljö – Så funkar detArena Skolinformation

6. Miljö – så funkar detArena Skolinformation

7. Vad händer sen?Returpack Svenska AB

8. Body Worlds Tom Tits Experiment

9. Blir världen bättre?UNDP

10. Uppslaget – SamhällsekonomiEkonomifakta

Källa: utbudet.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.