Skärmdump av SSU Stockholms inbjudan till diskussionskväll på Facebook. Bilden är ett montage. Foto: Skärmdump / SVT

SSU:s ordförande läxar upp Stockholmsavdelningen

Uppdaterad
Publicerad

SSU tar Stockholmsavdelningen i örat efter uppgifter om att icke-rasifierade personer utesluts från mötet om islamofobi. Ordförande Philip Botström lovar att agera om uppgifterna stämmer. ”Ingen medlem får utestängas från vår verksamhet”, säger han.

Det var i går som det blev känt att SSU Stockholms möte om islamofobi, som ska hållas på Socialdemokraternas högkvarter, får hård kritik av politiska motståndare. Bland annat skrev debattören Rebecca Weidmo Uvell på SVT Opinion att problemet var att arrangemanget uteslutande var till för rasifierade.

I den ursprungliga inbjudan stod det att ”Evenemanget är separatistiskt för rasifierade”.

Mötet är en diskussionskväll som leds av Rashid Musa, ordförande för Sveriges unga muslimer. Rasifierad innebär enligt Svenska språkrådet någon som diskrimineras på grund av sin hudfärg.

”Ingen får utestängas”

SSU:s ordförande Philip Botström ger sig nu in i den heta debatten kring ”rasifiering”.

”Alla som delar våra värderingar är välkomna till SSU:s aktiviteter. I det här specifika fallet handlar det om att SSU Stockholm tänkt ordna en aktivitet som riktar sig till medlemmar som utsätts för rasism i samhället. Men, ingen medlem får utestängas från vår verksamhet. Om jag får kännedom om att medlemmar inte har fått delta på aktiviteter, då kommer jag agera mot det”, säger SSU:s ordförande Philip Botström i en skriftlig kommentar till SVT Nyheter.

Ändrade formulering

Under gårdagen har formuleringen ändrats till ”Evenemanget arrangeras av SSU Stockholms separatistiska nätverk för rasifierade och är endast till för medlemmar och potentiella medlemmar i nätverket”.

Men nu kritiserar alltså SSU centralt hur inbjudan ser ut och menar att alla är lika välkomna.

SVT Nyheter söker SSU Stockholm för en kommentar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.