SSU:s krav: Håll Centerpartiet utanför Anderssons regering

Uppdaterad
Publicerad

SSU vill inte att Centerpartiet ska få sitta med i en regering som leds av Socialdemokraterna. Detta säger SSU:s ordförande Lisa Nåbo till SVT. Hon menar att den ideologiska skillnaden är alldeles för stor.

– Det är väl gulligt att de vill vara med i en regering med oss men vi i SSU vill inte ha med dem i samma regering. Det största problemet är att vi ser olika på den ekonomiska politiken och på hur välfärden ska finansieras, säger Lisa Nåbo.

Hon nämner att Socialdemokraterna vill stoppa det partiet kallar för vinstjakten i skolan, samtidigt som Centerpartiet inte vill sätta stopp för vinstuttag i skolan. Hon tycker också att det är problem på finansieringssidan, där exempelvis Centerpartiet redan sagt blankt nej till höjd skatt på bland annat arbete och kapital.

Val 2022

Det gör det omöjligt för Socialdemokraterna att höja skatter för de mest välbärgade som ett sätt att finansiera satsning på välfärd.

Greider: Litet nyliberalt parti

SSU:s uppfattning finns även på andra håll inom partiet. En som är inne på samma linje är Göran Greider som är välkänd S-debattör och författare.

– Centerpartiet är ett litet parti. Det är dessutom ett väldigt nyliberalt parti på många sätt som står till höger om Moderaterna när det gäller ekonomiska frågor. Så det finns en poäng med att låta Centerpartiet stå utanför en regering. Det menar jag verkligen, säger Göran Greider.

Baudin: Behöver en regering

Ändå tycks partiledningen räkna in Centerpartiet som möjlig koalitionspartner, något som inte minst partiledaren Magdalena Andersson själv gjorde klart i SVT:s utfrågning häromdagen. Det kan tyckas konstigt, men partisekreteraren Tobias Baudin försvarar denna öppenhet.

– Sverige måste ha en regering. Vi måste få till en regering på något sätt. Nu ska vi avvakta och se vad svenska folket röstar, sedan får vi se vilken regering det blir. Vi kan samarbeta med andra partier och det är klart att Centerpartiet, Vänsterpartiet och Miljöpartiet är de som ligger närmast oss eftersom vi har fått ett högerkonservativt block på den andra sidan, säger Tobias Baudin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2022

Mer i ämnet