Enligt Ann Gustafsson på ST är det oroande att vissa civilanställda inom polisen kan vara beredda att jobba långsammare i protest mot de ojämlika lönerna. Arkivbild. Foto: Daniella Backlund/SvD/TT

ST om polisens lönediskriminering: ”Helt och hållet ett politiskt beslut”

Uppdaterad
Publicerad

Polisens civilutredare får betydligt lägre löneökning än polisutbildade kollegor som gör exakt samma jobb. I ett upprop som spridits inom myndigheten på torsdagen frågar man sig var fackförbundet håller hus.

– Vi har alltid lyft frågan i alla forum vi kan, säger Ann Gustafsson, vice ordförande för ST inom Polisen.

Fackförbundet ST inom Polisen fick de civilanställdas upprop redan under onsdagen och har besvarat enskilda medlemmars frågor.

– Pengarna som höjt de polisutbildade utredarnas löner är öronmärkta anslag från regeringen, säger Ann Gustafsson, vice ordförande för ST Polisen.

Politiskt beslut

Enligt Ann Gustafsson är de civilanställdas låga löner ingen ny fråga.

– Det är helt och hållet ett politiskt beslut att uppvärdera polisyrket, och lönesatsningen på polisutbildade anställda är en del av det, säger hon.

De tre första årens lönesatsningar kom från regeringen, medan påföljande årens satsningarna har äskats från Polismyndigheten.

– ST:s inställning är att arbetsgivaren redan från början borde ha äskat medel för uppvärdering av samtliga medarbetare, inkluderat civila utredare, säger hon.

Avråder från ”stridsåtgärder”

Enligt Ann Gustafsson är det oroande att vissa civilanställda inom polisen kan vara beredda att jobba långsammare i protest mot de ojämlika lönerna.

– Vi uppmuntrar inte till stridsåtgärder oavsett form. Vi hoppas att parterna ska kunna jobba med frågan och komma fram till en lösning.

Vad har ST gjort för de civilanställda inom polisen? 

– Vi har alltid lyft frågan i alla forum vi kan. I alla förhandlingar vi varit delaktig i internt såsom budget, verksamhetsplan och med ledningen såväl som i samtal med politiker framhåller vi behovet av löneökningar för de civilanställda.

Intresset från politikernas sida har enligt Ann Gustafsson dock varit “svalt”.

En tredelad bild. En bandare, en bild på Anna-Lena Andersson, civilanställd tf gruppchef och förundersökningsledare i Göteborg, samt en genrebild på en polisavspärrning utomhus.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Maskning” har diskuterats för att få upp lönerna men den strategin stödjs inte av Anna-Lena Andersson, civilanställd tf gruppchef och förundersökningsledare i Göteborg. Foto: SVT, Pressbild, Claudio Bresciani/TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.