Ett fritidshus i ett fritidshusområde i Vålarö utanför Nyköping. Foto: Jessica Gow/TT

Fortsatt stark efterfrågan på fritidshus under pandemin

Uppdaterad
Publicerad

Coronapandemin har fått många svenskar att drömma om en egen stuga, och trenden ser inte ut att mattas av.

Störst är efterfrågan på hus i fjällområden och i närheten av Stockholm.

– Det är säkert många som har konstaterat att vi inte kommer kunna resa särskilt mycket i år heller och ett fritidshus i Sverige känns då väldigt tryggt, säger Hans Flink, marknadschef på Svensk Mäklarstatistik.

Årets försäljning av fritidshus har börjat starkt enligt siffror från Svensk Mäklarstatistik.

– I januari hade vi elva procent fler sålda fritidshus jämfört med samma period förra året, säger Hans Flink, marknadschef på Svensk Mäklarstatistik.

Fjällen sticker ut

Just nu är det framförallt försäljningen i fjällområden som sticker ut. Under perioden september 2020 till februari 2021 ökade exempelvis antalet sålda bostadsrätter i Sälen med 30 procent och fritidshusen med 130 procent jämfört med samma period året innan.

Den kraftigt ökade försäljningen kan till viss del förklaras med att många nya fritidsboenden har byggts i fjällorterna.  

Priserna på fritidshus ligger däremot ganska stilla jämfört med föregående år, med undantag för Värmdö, öster om Stockholm. Hans Flink tror att detta kan bero på att många boende i Stockholm vill kunna arbeta på distans från ett hus under ett par dagar i veckan.

– Om man vill göra något slags fynd får man söka sig till bort från hav och fjäll och komma in lite mer i inlandet. Där kan man fortfarande göra vissa fynd, säger Hans Flink.

Fritidshus är tryggt

Han menar att den starka efterfrågan på sikt kommer att leda till en viss mättnad av marknaden, men betonar att man inte ser tecken på någon bostadsbubbla.

– Det finns en starkt sug efter stora villor och lägenheter som primärboenden, men också fritidshus. Det är säkert många som har konstaterat att vi inte kommer kunna resa särskilt mycket i år heller och ett fritidshus i Sverige känns då väldigt tryggt, säger han. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.