Finlands och Sveriges försvarsministrar Carl Haglund och Karin Enström (M). Foto: TT

Stärkt försvarssamarbete med Finland

Uppdaterad
Publicerad

Sveriges och Finlands försvarssamarbete fördjupas. Enligt Finlands försvarsminister banar det väg för en möjlig framtida försvarsallians.

En arbetsplan finns nu för hur ländernas marin, flygvapen och armé i fredstid ska kunna öva gemensamt och använda varandras resurser, berättade försvarsminister Karin Enström (M) och hennes finländske kollega Carl Haglund idag på en presskonferens i Vanda utanför Helsingfors.

Samarbetet ska öka båda länders försvarsförmåga och innebära att resurser används effektivare.

Svensk och finländsk personal ska också växelvis kunna tjänstgöra på varandras departement. Med tiden kan det också bli gemensamma materielinköp.

– Handlingsplanen handlar inte om ett enstaka materielprojekt eller bara flygsamarbete utan tar ett helhetsgrepp, sade Enström.

Någon försvarsallians innebär det inte enligt ministrarna men Haglund anser att samarbetet kan bana väg för en sådan i framtiden.

– När man känner varandra bra är det naturligt att gå vidare, sade han.

Exakt hur samarbetet ska fungera får nu båda länders försvarsmakter utreda. Slutrapport är beställd till januari. Ministrarna bedömer att de har brett politiskt stöd och hänvisar bland annat till att socialdemokrater i båda länder i måndags gemensamt kom med liknande förslag.

Samarbetet

Några exempel på hur Sveriges och Finlands försvarssamarbete kan fördjupas:

  • Fartyg kan bunkra i varandras hamnar och få service där. Anläggningar kan användas för gemensamma övningar.
  • Såväl marin som flygvapen och armé kan öva och utbildas ihop och bilda gemensamma förband.
  • Logistik och materielförsörjning samordnas.
  • Personal tjänstgör på varandras försvarsdepartement.
  • I framtiden kan gemensamma materielinköp göras, exempelvis inom marinen.
  • Arbetsspråken blir sannolikt svenska och engelska.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.