Centerpartiets tillfällige partiledare Anders W. Jonsson. Foto: Jonas Ekströmer / TT

Staten fortsätter stå för sjuklönen sommaren ut

Uppdaterad
Publicerad

Staten ska fortsätta stå för sjuklönen till slutet av juli. Den nya satsningen kommer kosta nio miljarder kronor.

– Många företag har börjat oroa sig, säger Nyamko Sabuni (L).

Sjukskrivningstalen har skenat de senaste månaderna. Nu presenteras ytterligare en satsning för att företagen ska överleva krisen. Staten fortsätter ta över sjuklönekostnaderna sommaren ut. En satsning på nio miljarder kronor som presenterades av regeringens samarbetspartier idag.

– Många företag har börjat oroa sig för vad som händer med sjuklönekostnaderna när maj månad är över. Och vårt besked är att staten fortsätter att ta över den kostnaden ytterligare två månader. Sedan övergår ansvaret till företagen, men staten kommer fortsatt att ta ansvar för extraordinära kostnader kopplade till sjuklönen, säger Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni.

Gäller juni och juli

Regeringspartierna, Centerpartiet och Liberalerna är överens. I ett tidigare krispaket tog staten över sjuklönekostnaderna från företagen för april och maj. Nu förlängs det och gäller även under juni och juli månad.

Från och med 1 augusti blir det en modell där företagen får betala igen, men om sjukskrivningarna fortsätter vara högre än vanligt, så tar staten de extrakostnader som coronapandemin orsakar. Exakt hur det ska räknas ut är ännu inte klart.

Sjuklönen är det som arbetsgivaren normalt betalar dag 2 till 14 när en medarbetare är sjukskriven.

”Oerhört pressat läge”

Total beräknas paketet kosta nio miljarder kronor.

– Det är ju ett oerhört hårt pressat läge, både för kommuner, regioner och alla privata arbetsgivare. Och nu kommer ett klart besked att man behöver inte oroa sig för sjuklönekostnader under sommaren, säger Anders W. Jonsson, tillförordnad partiledare i Centerpartiet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.