Staten krävs på ersättning av könsbytare

Uppdaterad
Publicerad

Staten krävs på drygt 42 miljoner kronor av människor som tvingats sterilisera sig när de bytt kön.

Skadeståndskravet, som på måndagen lämnades till justitiekanslern, omfattar 142 personer. Bakom kravet står Riksförbundet för sexuellt likaberättigande (RFSL) tillsammans med en rad andra organisationer.

– Vi har ganska goda förhoppningar. Vi ser en väldigt tydlig parallell till tidigare steriliserade grupper, och eftersom dessa erbjöds ersättning så tycker vi att samma sak borde gälla även den här gruppen, säger Ulrika Westerlund, RFSL:s förbundsordförande.

Sedan 1972 har alla som bytt juridiskt kön tvingats sterilisera sig; kravet har funnits i den så kallade könstillhörighetslagen. Men förra året gav kammarrätten en enskild person rätt i att kravet strider mot Europakonventionen, och därtill är diskriminerande.

Domen är prejudicerande och kravet på sterilisering har i praktiken upphört. Många av de drabbade vill nu ha ersättning.

Organisationerna vill också träffa statsminister Fredrik Reinfeldt för att diskutera frågan. Skulle regeringen ta initiativ till en tillfällig lag som reglerar skadeståndet, eller fattar ett regeringsbeslut i frågan, så kan det vara ett alternativ.

– Vi har ju inget egenintresse av att driva en rättslig process, utan det är mer att vi anser att de här personerna borde vara berättigade till skadestånd, säger Ulrika Westerlund.

Skadeståndskravet

  • Skadeståndskravet gäller 142 personer och det har lämnats till justitiekanslern (JK).
  • Organisationerna kräver 300 000 kronor i kompensation per drabbad person. Det skulle innebära en total kostnad på 42,6 miljoner kronor för staten.
  • RFSL, RFSL Ungdom, KIM, Transföreningen FPES och Diskrimineringsbyrån Uppsala står bakom kravet.

Källa: RFSL (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.