Erik Ullenhag. Foto: Scanpix

Ullenhag backar efter kommunernas larm

Uppdaterad
Publicerad

Efter kommunernas krav ändrar nu regeringen reglerna och garanterar försörjningen för alla flyktingar – även efter deras första två år i landet.

Bakgrunden till regeringens löfte är de 27.000 somaliska anhöriga som enligt Migrationsverkets prognos väntas till Sverige de närmaste åren.

Ett 15-tal kommuner har i brev till regeringen uttryckt oro för att det kan bli dyrt med socialbidrag för de somalier som inte har jobb och egen försörjning efter två år.

Staten lovar därför att garantera deras försörjning även efter de två första åren i landet.

–Vi har lyssnat på kommunerna, säger integrationsminister Erik Ullenhag (FP) till SVT Nyheter.

Regeringen ska ändra reglerna före december månad. Då tar nämligen etableringsstödet slut för de första nyanlända flyktingarna – de som var först in i det nya etableringssystemet, för snart två år sen.

De som inte har jobb eller annan egen försörjning då kommer med det här att få fortsätta att gå till arbetsförmedlingen och aktiviteterna där och alltså inte slussas över till socialkontoren, som kommunerna fruktade.

Brev till kommunerna

När SVT Nyheter intervjuade integrationsminister Erik Ullenhag (FP) för två veckor sedan sade han att han oroade sig för en debatt där man utgick från att flyktingarna inte kommer ha förmåga att försörja sig själv.

–Jag är lite bekymrad över en debatt där man förutsätter att människor ska fastna i ett bidragsberoende. Det får inte vara utgångspunkten för politiken, sade han då.

Men i veckan skickade han ut brev till 26 kommuner och berättar att flyktingarna kommer omfattas av jobb- och utvecklingsgarantin.

”Därmed får dessa människor fortsätta ta del av Arbetsförmedlingens insatser”, skriver Ullenhag (FP).

Växjös kommunalråd, Bo Frank (M), reagerade med lättnad på beskedet.

–Regeringen har lyssnat på oss. Det här är bättre än jag hade vågat hoppas på, säger han.

Ovanligt stor invandring

I Somalia saknas fungerande identifieringshandlingar. Det har gjort att anhöriginvandringen från landet nästan helt stannade av under ett par år, då Sverige krävde att man kunde styrka släktskapet till sina anhöriga för att få komma hit.

Men en ny lagtolkning som möjliggör DNA-tester ger många chansen att få komma hit. I vissa kommuner innebär det att anhöriginvandringen kommer vara ovanligt stor under en relativt kort tid.

Förtydligande

2012-09-07 14.00

I en tidigare version av den här texten skrev vi att regeringen garanterar stöd till 27.000 somaliska anhöriga. Stödet omfattar dock alla flyktingar, inte bara de från Somalia.

Det är också oklart hur många av de 27.000 (enligt Migrationsverkets prognos) somaliska flyktingarna som i praktiken kommer att beröras av de nya reglerna.

(SVT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.