Falköping vill ha mer stöd

Uppdaterad
Publicerad

Låt flyktingmottagande ingå i det statliga ersättningssystemet till kommunerna. Falköping har tagit emot betydligt fler flyktingar än andra större kommuner i Västra Götaland.

Det föreslår politikerna i Falköping efter att ha räknat på hur mycket anhöriginvandringen kommer att kosta. Falköping är en av de kommuner som kommer få ta del av de 1.3 miljarder extra för anhöriginvandring som integrationsminister Erik Ullenhag utlovade förra veckan.

Kommunalrådet Ulf Eriksson (C) välkomnar beskedet men tycker det är otillräckligt, han tycker kommunen ska få bidrag för flyktingar längre än dagens två år.

Invandring

– Det förslaget innebär bara att man lägger det under en två årsperiod, men vi har sett att det tar mycket längre tid att integrera människor än så. Speciellt grupper från Somalia som har låg utbildningsnivå bakom sig, säger han till Västnytt.

Falköping har genom åren tagit emot betydligt fler flyktingar än andra större kommuner i Västra Götaland.

För det här har man fått statliga pengar, förra året betalade Migrationsverket ut 21 miljoner till kommunen i ersättning för de personer som fått uppehållstillstånd och valt att bosätta sig i kommunen. Året innan var siffran 26 miljoner och 2009 18 miljoner.  Ändå anser politikerna att pengarna inte räcker och nu kräver man solidaritet från andra kommuner.

– Det är ett antal kommuner som tar emot väldigt många och jag ser det som en solidaritetsfråga, säger Ulf Eriksson.

I höst väntas regeringen komma med ett nytt förslag för det kommunal skatteutjämningssystemet.

Ulf Eriksson skriver i ett brev till Rosenbad att han vill att små kommuner med stort flyktingmottagande som hans egen får ett extra generellt bidrag från staten och att han vill att flyktingmottagande ska ingå som en faktor i fördelningspolitiken.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Invandring

Mer i ämnet