Statsministern: Förslag på försvarssatsningar ska fram

Uppdaterad
Publicerad

Det försämrade säkerhetsläget gör att regeringen vill snabba på uppbyggnaden av försvaret.

Därför vill man att Försvarsmakten ser över vilka satsningar som ska snabbas på.

– Sverige ska ha ett starkt försvar, säger Magdalena Andersson (S).

Hotet mot Ukraina och hela den europeiska säkerhetsordningen kvarstår. Det konstaterade Magdalena Andersson i samband med sitt första första fysiska statsministerbesök på Berga örlogsbas i Haninge.

De ryska kraven på säkerhetsgarantier hotar bland annat Sveriges militära samarbeten med andra länder, inte minst USA.

– Det hotar de samarbeten som Sverige har byggt upp under senare år, säger Andersson.

I samband med onsdagens besök meddelade statsministern att Försvarsmakten och Försvarets materielverk får i uppdrag att till den 24 februari redovisa vilka tidigareläggningar av planerade försvarssatsningar som är möjliga att göra.

– Det är viktigt att göra den typen av avvägningar. Här ska inte skjutas från höften, säger Andersson.

Efterlyser ökad beredskap

SVT har tidigare rapporterat att Moderaterna vill tillföra tre miljarder till försvaret i år efter den ryska upptrappningen vid Ukraina. Pengarna ska bland annat gå till ammunition, reservdelar och mer personal.

– Försvaret måste stärkas i ett akut läge. Vi har redan ett underfinansierat försvar. Nu måste vi öka vår beredskap och se till att vi har den kapacitet som behövs om de blir ännu värre i vår närhet, säger partiledare Ulf Kristersson.

Överläggningar väntar

Magdalena Andersson utesluter inte mer pengar till försvaret i vår.

Regeringen ska ha överläggningar med riksdagspartierna i försvarsberedningen nästa vecka. Då ska resurser för att skynda på den svenska upprustningen diskuteras.

– Det finns möjligheter i den budget som kommer under våren att se, finns det saker vi kan göra för att stötta försvaret här och nu, säger statsministern.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.