Det var statskontrollerade Tass som rapporterade att Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov har överlämnat ett meddelande till Finlands utrikesdepartement via ambassaden i Helsingfors. Det kom senare fram att motsvarande brev skickats till utrikesministrarna i övriga OSSE-länder – även Sverige.
– Brevet gäller hela säkerhetssituationen i Europa och några OSSE-principer som också är viktiga för oss, säger Haavisto, rapporterade Yle på tisdagen.
Ryssland uppgav att de inväntar en reaktion från Finlands regering. Senare på tisdagskvällen offentliggjorde Kreml hela brevet på sin webb.
Kreml skriver bland annat att västmakterna inte kan välja och vraka bland de åtaganden som gjorts inom ramen för Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa (OSSE), och att inget land har rätt att stärka sin egen säkerhetssituation ”på bekostnad av andra länders säkerhet”, som Kreml beskriver det.
Linde och Haavisto möts
Sveriges utrikesminister Ann Linde träffar på onsdagen, sin finländska kollega. Även försvarsministrarna möts.
”Vi för en nära dialog med Finland och andra internationella partners i frågor som rör den europeiska säkerhetsordningen och kommer även att samråda om hanteringen av detta brev” svarar UD:s pressjour SVT Nyheter i ett mejl.
”Bra tecken”
En internationellt ledande Rysslandsexpert tolkar nu utvecklingen som ett steg i rätt riktning när det gäller den säkerhetspolitiska situationen i Europa.
– Om detta verkligen skickas till alla OSSE-länder, vilket jag tror det gör, och det finns inget här som specifikt rör Finland, så är det ett bra tecken, ett tecken på en vilja att gå vidare på den diplomatiska vägen, säger Arkady Moshes, chef för Rysslandsprogrammet vid Finlands utrikespolitiska institut (FIIA), till SVT.
Han fortsätter:
– Det kommer att kräva rätt mycket tid av alla OSSE-länder att förbereda sina reaktioner, och under tiden kommer förmodligen inte situationen i Ukraina att eskalera. Det här ser mer ut som en inbjudan till samtal jämfört med önskemålet i december som uppfattades som ett ultimatum, säger Arkady Moshes.
Bakgrund
Strax före jul krävde Kreml skriftliga garantier av USA att de ska stoppa ytterligare utvidgning österut av militäralliansen Nato.
Kreml kräver att USA måste förhindra att stater som tillhörde den forna Sovjetunionen ansluter sig till Nato samt att Nato-länders militära infrastrukturer dras tillbaks från länder som blev medlemmar i Nato efter 1997, enligt dokumentet.