Tidigare i veckan överlämnade USA:s Moskvaambassadör Washingtons skriftliga svar till Kremls ”kravlista.”
På torsdagen kommenterade Rysslands utrikesminister USA:s svar.
– Vad gäller huvudfrågan finns ingen positiv reaktion ... men det finns reaktioner som får oss att tro att det finns möjlighet till seriös dialog men det gäller mindre viktiga frågor, lyder ett uttalande från Lavrov.
Strax före jul krävde Kreml skriftliga garantier av USA att de ska stoppa ytterligare utvidgning österut av militäralliansen Nato.
Kreml kräver att USA måste förhindra att stater som tillhörde den forna Sovjetunionen ansluter sig till Nato samt att Nato-länders militära infrastrukturer dras tillbaks från länder som blev medlemmar i Nato efter 1997, enligt dokumentet som Kreml publicerade på sin webb strax före jul.
Även Kremls talsesperson Dmitri Peskov gjorde ett uttalande på torsdagen. Han sade att det kommer att ta tid att granska USA:s skriftliga svar på Rysslands krav.
Men Dmitri Peskov säger att det är både i Moskvas och Washingtons intressen att fortsätta dialogen, uppger Reuters. Han tillade dock att vissa formuleringar i USA:s brev inte lämnar utrymme för optimism.
– Det går inte att säga att våra synpunkter beaktats, eller att man visat sig vara redo att ha våra åsikter i åtanke, sade Peskov.
– Låt oss inte dra hastiga slutsatser, det tar tid att analysera, tillade han.
Vapenkontroll
Det har tidigare sagts att Ryssland kan vara intresserat av att diskutera frågor om transparens vid militärövningar, vapenkontroll och begränsning av utplacerade medeldistansrobotar.
För knappt tre år sedan meddelade både USA och Ryssland att de drog sig ur det så kallade INF-avtalet som innebar ett förbud mot landbaserade medeldistansrobotar. Avtalet slöts under kalla kriget för att förhindra kärnvapenkrig mellan USA och dåvarande Sovjet.
Ett annat avtal som verkat krigsavhållande sedan 1990-talet är Open Skies. I maj 2020 meddelade USA att de drog sig ut avtalet. Det gav 34 länder rätt att göra observationsflygningar över varandra.
Även Ryssland drog sig ur avtalet året därpå.