• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Regeringen välkomnar las-överenskommelsen

Uppdaterad
Publicerad

I dag meddelade fackförbunden Kommunal och IF Metall att de går emot de andra LO-facken och ansluter sig till den las-överenskommelse som PTK och Svenskt Näringsliv slutit, ett beslut som välkomnas statsminister Stefan Löfven och arbetsmarknadsminister Eva Nordmark.

– Det är ett styrkebesked för den svenska arbetsmarknaden och Sverige, säger Stefan Löfven och tillägger:

– Det här visar att den svenska modellen fungerar, också under dagens förutsättningar.

Den tidigare Partsöverenskommelsen mellan tjänstemannakartellen PTK och Svenskt Näringsliv slöts för en dryg månad sedan. Då valde LO att säga nej. Men under tiden har det framför allt från IF Metall funnits signaler om att man ändå ville haka på överenskommelsen, som regeringen sagt sig villig att göra till lag i stället för den politiska utredning som av många fått tummen ner.

Omställningsstöd och fler undantag i turordningsreglerna

Överenskommelsen mellan de fyra parterna innebär bland annat att anställda får rätt till ett omställningsstöd om deras sysselsättningsgrad minskar, en större rätt till omskolning och kompetensutveckling samt att visstidsanställningar kommer att övergå i en tillsvidareanställning efter 12 månaders anställning, från tidigare 24 månader.

Avtalet innebär även att arbetsgivare får rätt att göra undantag från turordningsreglerna vid uppsägning för tre anställda oavsett företagets storlek. och att undantag för företag med högst tio anställda höjs till fem från två anställda.

Regeringen kommer nu, i linje med januariavtalet, förbereda för att göra överenskommelsen till lag.

– Nu påbörjar vi ett lagstiftningsarbete där parternas överenskommelse ska genomföras, säger arbetsmarknadsminister Eva Nordmark som tillägger att en ny lag ska finnas på plats innan mandatperiodens slut.

”Ett nytt Saltsjöbadsavtal”

Centerpartiets partiledare, Annie Lööf, säger att det är är väldigt glädjande att If Metall och Kommunal har lyckats nå ett avtal där LO som helhet misslyckades.

– Det är oerhört bra att majoriteten av LO, PTK och Svenskt Näringsliv nu står bakom ett nytt Saltsjöbadsavtal, säger hon. 

Även Vänsterpartiet, som tidigare hotat med en misstroendeförklaring mot Stefan Löfven om regeringen skulle göra den så kallade Toijerutredningen till lag utan hänsyn till LO:s synpunkter, är försiktigt positiv.

– Nu har ett helt nytt avtal slutits mellan Kommunal, IF Metall, PTK och Svenskt Näringsliv där dessa frågor finns med. Vi får nu lyssna på övriga förbund och återkomma, säger Vänsterledaren Nooshi Dadgostar i en skriven kommentar.

Se Löfvens och Nordmarks pressträff här i SVT Play

Här är huvuddragen i las-överenskommelsen:

Överenskommelsen har kommit att kallas för las-överenskommelsen, bland annat i media. Men den innehåller och gäller även andra delar inom arbetsmarknaden.

– Anställningsformen allmän visstidsanställning avskaffas och ersätts av något som heter särskild visstidsanställning. En viktig skillnad är att med den nya anställningsformen krävs bara tolv månaders anställning innan anställningen omvandlas till en tillsvidareanställning. Just nu krävs det 24 månaders anställning för en fast anställning och i den tidigare ursprungliga överenskommelsen mellan PTK och Svenskt Näringsliv handlade det om 18 månader.

– Den så kallade hyvlingen begränsas, det vill säga arbetsgivarens möjligheter att sänka en anställds arbetstid – och därmed lön. Om arbetsgivaren vill genomföra hyvling så kräver det att turordningsreglerna följs och att den anställde får lite tid på sig, upp till tre månader, för att kunna anpassa sig till sin nya lön.

– Rätten till vidareutbildning och kompetens för de anställda förstärks genom ett nytt omställningsavtal som bland annat ger den som har arbetat hos en arbetsgivare i minst 8 år möjlighet att utbilda sig med 80 procent av sin lön under ett år. Nytt är också att visstidsanställda och personliga assistenter ingår i omställningsavtalet.

– Parterna är överens om att utreda en kollektivavtalad arbetslöshetsförsäkring som också ska avse anställda med låga eller oregelbundna inkomster som garanterar löntagarna minst 80 procent av lönen.

– Arbetsgivare har rätt att göra undantag från turordningsreglerna vid uppsägning för tre anställda oavsett företagets storlek. I dag har arbetsgivaren rätt att göra undantag för max två personer i företag med högst tio anställda.

– Termen ”saklig grund av personliga skäl” vid uppsägning ersätts med ”sakliga skäl”. Till sakliga skäl räknas om arbetstagaren allvarligt brutit mot anställningsavtalet genom exempelvis arbetsvägran, samarbetssvårigheter, missbruk eller brott.

– Arbetsgivaren ska fortsatt erbjuda stödåtgärder, ge en varning och erbjuda omplacering innan en anställd kan sägas upp. Men om arbetsgivaren erbjudit en omplacering och det fortfarande finns sakliga skäl för uppsägning finns ingen plikt att erbjuda ny omplacering.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.