Statsminister Stefan Löfven. Foto: TT

Statsvetare ”Borde ha ringt varningsklockor”

Uppdaterad
Publicerad

De senaste uppgifterna om statsministerns närmaste medarbetare, som nu valt att avgå, är besvärande för regeringen, anser statsvetare.

– Jag har hela tiden tyckt att det har varit väldigt konstigt från första början att det inte ska ha funnits information i statsministerns närhet, säger Torbjörn Larsson, docent i statsvetenskap, till TT.

Han säger också att det inte bara kan ha varit statsministerns statssekreterare utan också tjänstemän som borde tycka att Säpos tillsyn är en mycket allvarlig fråga som bör gå allra högst upp i den politiska hierarkin.

– Det borde ha ringt varningsklockor.

Larsson noterar också att historieskrivningen nu alltså säger att varken dåvarande näringsminister Anna Johanssons eller statsminister Stefan Löfvens statssekreterare ska ha informerat sina chefer.

– Det är ju de här två nivåerna det handlar om, och båda har fallerat – det är väldigt märkligt.

Är det här ett besvärande för regeringen?

-Ja, det är ju ett tecken på att den horisontella samordningen på politisk nivå inte har fungerat, svarar Larsson.

Den 17 augusti inledde riksdagens konstitutionsutskott (KU) sin granskning av IT-affären.

KU:s ordförande Andreas Norlén (M) kommenterar uppgifterna om att statsminister Stefan Löfvens närmaste medarbetare statssekretare Emma Lennartsson nu har avgått så här:

– Jag vill inte på något sätt föregripa KU:s granskning som precis har inletts. De här uppgifterna visar väl än tydligare hur viktigt det är att KU nu gör en noggrann utredning och klarlägger hur regeringen har hanterat den här allvarliga säkerhetskrisen.

På frågan om uppgifterna förändrar riktlinjerna för KU:s arbete säger Andreas Norlén:

-Nej, det bedömer jag inte, utan KU har inlett en bred granskning som tittar på hela regeringskansliets hantering av frågan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.