Foto: TT

Statsvetare: De uppfattas som initiativlösa och passiva

Uppdaterad
Publicerad

Löfven och Romson är för osynliga. Det menar statsvetaren Jenny Madestam angående bottennoteringarna när det gäller förtroendet för de båda partiledarna. – Många väljare uppfattar sannolikt att regeringen inte gör tillräckligt. Man förväntar sig mer.

Det ser mörkt ut när det gäller förtroendet för många av partiledarna. Allra sämst ser förtroendekurvan ut för ledarna för regeringspartierna, både Stefan Löfven (S) och Åsa Romson (MP) backar sex procentenheter sedan förra Novusmätningen.

Att det är just Romson och Löfven som backar i förtroendemätningen är inte särskilt förvånande anser Jenny Madestam. När man sitter i regeringsposition är det lätt att hamna i skottgluggen – men regeringen har också sig själv att skylla menar hon.

– Löfven har ett oerhört lågt förtroende. Han upplevs av vissa som initiativlös och inte riktigt kompetent. Romson har å sin sida varit med i flera affärer, om giftig båtfärg bland annat. Det kan säkert påverka.

Uppfattas som passiva

Det stora problemet menar Madestam att både Romson och Löfven uppfattas som för passiva.

– De är tämligen osynliga. Man hör inte att Löfven driver debatten eller något sakpolitisk fråga. Man ser inte att det händer något. I kombination med att världen upplevs som orolig, med ökade flyktingströmmar och dåliga skolresultat så upplevs de som passiva.

Annie Lööf (C) är den partiledare som får allra högst notering i Novus förtroendemätning, medan Jimmie Åkesson (SD) ökar mest sedan förra mätningen.

Och förklaringen till att det går så bra för Lööf och Åkesson är samma som till varför det går så dåligt för Romson och Löfven, tror Madestam. Även där är det en fråga om tydlighet och om att ta initiativ.

– Lööf och Åkesson vill något. Lööf har blivit varmare i kläderna och och stabil. Man vet vad hon står för. När det gäller Jimmie Åkesson så uppfattas Sverigedemokraterna som ett parti som vill något. Han tar initiativ och vill något med Sverige.

Kris kan hjälpa Löfven

Men loppet är inte kört för Romson och Löfven. Förtroendet är något som förändras, påpekar Madestam.

– Göran Persson var en partiledare och statsminister vars förtroende stärktes mycket med tiden. Terrorattackerna 11 september och Sveriges ordförandeskap i EU spädde på hans förtroende. Så var det även för Jens Stoltenberg efter terrorattentaten i Norge 2011.

Men måste det till en kris för att Löfvens förtroende ska stärkas?

– En kris göra att ledarskap prövas. Men det kan också vara något annat, något som gör att han tvingas kliva fram.

Förtroendet för partiledarna enligt Novus

Lista över förtroendet för partiledarna enligt Novus mätning 20-25 augusti 2015. Förändring sedan mars inom parentes.

Annie Lööf (C) 27 procent (+2)

Stefan Löfven (S) 26 (-6)

Anna Kinberg Batra (M) 22 (-1)

Gustav Fridolin (MP) 21 (-2)

Jimmie Åkesson (SD) 20 (+5)

Jonas Sjöstedt (V) 20 (oför)

Jan Björklund (FP) 20 (+1)

Ebba Bush Thor (KD) 9 (-1)

Åsa Romson (MP)  7 (-6)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.