Foto: TT

Statsvetare: Väljarna förlåter Romson

Uppdaterad
Publicerad

Åsa Romsons nya Auschwitz-miss har väckt en mindre mediestorm. Men Romson får också stöd. Bland andra av den som ställde frågan om koncentrationslägrets geografiska placering. – Man vill plocka poäng, säger Johannes Finnlaugsson. Statsvetaren Jonas Hinnfors tror inte att uttalandet kommer få någon större effekt på väljarna.

Det var i Sveriges Radios Tankesmedjan som programledaren Johannes Finnlaugsson frågade Romson om hon visste var ”Auswish” ligger. ”Nära Schweiz?”, frågar han med ett medvetet felaktigt uttal för att pika Romson som själv uttalade namnet fel i en partiledardebatt.

– Det ligger nånstans där nere i södra Tyskland, svarar Romson men fortsätter: – Nej, det ligger nära Polen, nära Krakow.

Almedalen 2015

Uttalandet uppfattades av många först som ett skämt. Men Romsons pressekreterare Helena Hellström Gefwert säger till SVT Nyheter att det handlar om en felsägning.

– Romson vet mycket väl att både Auschwitz och Krakow ligger i Polen, säger hon.

”Vet uppenbarligen var Auschwitz ligger”

Reaktionerna har blivit starka, inte minst på grund av Romsons tidigare Auschwitz-utalande där hon jämförde flyktingkatastroferna på Medelhavet med koncentrationslägret. Aftonbladets ledarskribent Lena Mellin råder Romson att aldrig mer ta upp Auschwitz.

”Efter två magplask bör Åsa Romson under lång tid, kanske för resten av sitt offentliga liv, avhålla sig från att över huvud taget nämna lägret”, skriver hon.

Men det finns också de som tycker att kritikerna går för långt. En av dem är programledaren Johannes Finnlaugsson.

– Man vinklar det som att det var en ren kunskapsfråga, det var det inte, det var ett skämt. Om Romsons svar var skämt eller felsägning vet jag inte, men hon rättar sig väldigt snabbt efteråt, så hon vet uppenbarligen var Auschwitz ligger.

Finnlaugsson tror att de starka reaktionerna beror på en kombination av en vilja att misstolka och att kritikerna inte riktigt lyssnat på intervjun.

– Man vill plocka poäng men om man lyssnar på programmet är det svårt att missförstå på riktigt.

”Kommer inte få nån större effekt”

Även statsvetaren Jonas Hinnfors tycker att det liknar ”en storm i ett vattenglas”.

– Skandaler och affärer har inte så stor effekt på väljarnas långsiktiga uppfattning om partiet, visar forskning. Man kan leva med att det blir lite småpinsamt ibland. Världen går inte under för att någon placerar en stad i fel land.

Att det blir så stort nu hänger till stor del ihop med Romsons tidigare Auschwitz-uttalande, menar han.

– Det bottnar i den tveksamma jämförelsen och då spinner man vidare kring den.

Romsons position i partiet tror han inte är hotad.

– Miljöpartiets språkrör har hyfsat starkt stöd internt i partiet. Och även om de ligger lågt just nu i opinionen har jag svårt att se att det här påverkar väljarna, de bryr sig om andra faktorer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Almedalen 2015

Mer i ämnet