Om statsminister Stefan Löfven bestämmer sig för att avgå påbörjas arbetet att hitta en ny regering.
– Det första som händer rent formellt är att talmannen får i uppdrag att sondera terrängen för vilken ny regering som kan bildas. Han kommer att tillkalla partiledarna en och en och fråga vilken regering de kan tänka sig att stödja, precis som efter ett val. Hittills i alla liknande val har det första förslaget alltid gått igenom.
LÄS MER: Statsvetaren Jonas Hinnfors svarar på läsarnas frågor
– Om det däremot skulle röstas ned går det tillbaka till talmannen. Det krävs 175 aktiva nej-röster för att förslaget inte ska få stöd. Detta kan upprepas fyra gånger, men om talmannens förslag röstas ned fyra gånger blir det ett extraval och det ska hållas inom tre månader. Men det blir ändå ordinarie riksdagsval i september 2018.
Samarbetet med SD skär igenom Moderaterna
Vad är då skillnaden i dag mot på valnatten 2014, då det också stod klart att regeringen inte har majoritet i riksdagen?
– I grunden ingen. Men politiskt har det hänt mycket. Vi vet mer vad den här regeringen har gjort, vi har kännedom om att budgeten blev fel, att man har testat Decemberöverenskommelsen som lyckades tillfälligt, men misslyckades i längden. Vi ser också hur Sverigedemokraterna i stället för att se alla de andra partierna som motståndare nu riktar in sig på de liberala partierna, Liberalerna och Centerpartiet. Moderaterna är i kris och frågan på hur man ser på ett samarbete med Sverigedemokraterna skär rakt igenom partiet.
LÄS MER: Källa till SVT – Möjligt att regeringen avgår i dag
Löfven kan komma tillbaka
Det kan bli så att Stefan Löfven får frågan från talmannen igen att bilda regering.
– Bara för att Stefan Löfven avgår innebär det inte att han inte kan komma tillbaka. Det enda som talar emot det är att då får Alliansen rätt, de petade ett antal ministrar och då står Löfven där med att ha tvingats ge efter. Han är ungefär lika svag då som om han låter dem gå nu eller efter misstroendeomröstningen. Det enda han har vunnit är att han kan visa att Alliansen inte heller lyckades bilda regering, men det är en skör grund att stå på.
Finns det något alternativ?
– Frågan landar då omedelbart hos Alliansen som har väldiga spänningar inom sig, hur man ska ställa sig till SD.
Han menar att varken Liberalerna eller Centerpartiet kan sätta sig i en regering med stöd från Sverigedemokraterna.
LÄS MER: ”Ministrarna kan börja städa ur sina arbetsrum i regeringskansliet”
– Men frågan är vad man menar med stöd. Om de röstar ja till en Alliansregering, eller lägger ned sina röster.
Vad vill Sverigedemokraterna då?
– Dels att bli accepterat som vanligt parti, dels att få inflytande i sina hjärtefrågor, migration, brott och straff och försvaret av svenskheten.
Nya samarbeten i framtiden
Men han menar också att ett samarbete mellan Alliansen och Sverigedemokraterna skulle skilja sig åt jämfört med andra liknande samarbeten i Europa.
– Ser vi till syskonpartier till Sverigedemokraterna så finns det inte så många alls som har de här nynazistiska rötterna där det dyker upp Kent Ekerothafffärer och liknande, där finns det partier med mer liberala rötter.
LÄS MER: Alliansen väcker misstroende mot tre ministrar
Än så länge håller Alliansen ihop, men i framtiden kanske vi kommer att se andra samarbeten, menar Jonas Hinnfors.
– Vi kanske kommer till vägs ände och då är det många hjärtefrågor och ideologiska frågor man måste tänka om för att skaka om systemet. Ska vi undvika en situation som många andra länder har med politisk instabilitet är det en utsträckt hand, antingen från Alliansen till Sverigedemokraterna, eller från Alliansen till Socialdemokraterna, som måste till. Annars kan vi vänta oss att den här typen av kriser blir mer vardag än det varit förut. Men det kräver att man kommer över grundläggande ideologiska frågor, där Alliansen kan välja att acceptera Sverigedemokraterna fullt ut, eller att börja samarbeta med socialdemokraterna som i Tyskland.
Detta händer om en regering avgår:
Riksdagens talman, Urban Ahlin i detta fall, har en central roll vid bildandet av en ny regering. Sverige skiljer sig från andra demokratier där statschefen brukar ha denna uppgift.
1.Det är endast talmannen som har rätt att lägga fram förslag till ny statsminister för kammaren. När en regering ska avgå vänder sig statsminister till talmannen som entledigar regeringen.
2. Talmannen begär också att regeringen ska vara kvar som en övergångsregering. Värt att notera är att en övergångsregering endast anses kunna handlägga löpande frågor och inte ta några politiska initiativ.
3.Talmannen ska sedan överlägga med partiledarna för samtliga riksdagspartier och de vice talmännen. På det sättet får talmannen underlag för att bedöma vem riksdagen kan tänkas godkänna som ny statsminister.
4. När talmannen har ett förslag på statsminister ska den presenterar sitt förslag för riksdagen. Samtidigt uppger talmannen vilka partier som ska ingå i regeringen.
5.Förslaget prövas därefter av kammaren i en öppen omröstning.
6.Vid omröstningen behövs det inte någon majoritet för talmannens förslag. I stället gäller regeln att om mer än hälften av riksdagens ledamöter röstat mot förslaget är det förkastat.
I annat fall är det godkänt.
7. Om riksdagen inte skulle godkänna talmannens förslag får talmannen göra ett nytt försök. Totalt får talmannen göra fyra försök.
8.Om inget av förslagen godkänns av riksdagen ska extra val arrangeras inom tre månader.
Riksdagen har dock aldrig tidigare sagt nej till talmannens första förslag.
Sedan riksdagen godkänt förslaget utfärdar talmannen förordnandet för den nya statsministern
Källa: Riksdagen