Statsvetaren Jenny Madestam tror att ett partiledarbyte kan vara en panikåtgärd. Foto: TT

Statsvetaren: ”Partiledarbyte kan vara en panikhandling”

Uppdaterad
Publicerad

Kraven på att Anna Kinberg Batra ska avgå som partiledare ökar bland länsförbunden runt om i landet. Men att byta partiledare drygt ett år innan riksdagsvalet kan vara en chansning enligt statsvetaren Jenny Madestam.

Under torsdagen hade hittills fem länsförbund ställt sig bakom avgångskraven som riktats mot Anna Kinberg Batra. Även om Anna Kinberg Batra vill fortsätta kan hon komma att tvingas bort av sina partikamrater. För att byta ut en partiledare krävs det en extrastämma, då behövs det minst att en tredje del – åtta länsförbund  – vill se en ny partiledare.

LÄS MER: Så här ser stödet för Batra ut – län för län

Har skett tidigare

M-ledaren Anna Kinberg Batras avgång

Att byta ut sin partiledare så pass nära ett riksdagsval är ovanligt enligt statsvetaren Jenny Madestam vid Södertörns högskola. Men det har tidigare i svensk politik har uppstått liknande situationer.

– Partier har bytt ut sina ledare nära val tidigare. Centerpartiet bytte ut sin dåvarande partiledare Lennart Daleus 2001, cirka 1,5 år innan riksdagsvalet 2002, säger Jenny Madestam till SVT Nyheter.

LÄS MER: De kan ta över om Kinberg Batra avgår

Kan vara en panikhandling

Även Miljöpartiet har bytt ut sina språkrör kort innan ett riksdagsval. Enligt Jenny Madestam befann sig miljöpartiet i maj 2002 i en liknade situation som moderaterna befinner sig i dag med dalande opinionssiffror och bristande förtroende för de dåvarande språkrören Lotta Nilsson Hedström och Matz Hammarström.

– Miljöpartiet befann sig i en krissituation och riskerade att åka ur riksdagen. Bytet av språkrör var en panikhandling som funkade. Partiet blev kvar i riksdagen och efterföljarna Maria Wetterstrand och Peter Eriksson ledde partiet framgångsrikt.

LÄS MER: Moderaterna i Östersund vill byta ut hela partiledningen

Inget självklart namn

Om moderaterna bestämmer sig för att byta partiledare ser Jenny Madestam ingen självklar efterträdare för Kinberg Batra i nuläget, vilket kan vara ett problem för partiet.

– Det bör vara en riksdagsledamot med regeringserfarenhet, men det finns inget självklart namn vilket kan vara ett problem, att välja en ny partiledare kan leda till ytterligare interna konflikter, säger Jenny Madestam.

Så funkar det

Det krävs åtta förbund för att kräva en extrastämma.

  • Även om Anna Kinberg Batra vill fortsätta kan hon tvingas bort av sina partikamrater. För att byta ut partiledaren krävs en extrastämma och för att få till en sådan måste minst en tredjedel av länsförbunden, alltså minst åtta stycken, ställa sig bakom kravet.
  • Om Anna Kinberg Batra själv känner att hon inte har tillräckligt stöd och väljer att avgå kommer valberedningen att börja arbeta.
  • Det är åtta förbund som gäller, oavsett om länsförbunden är stora eller små.
  • Om det skulle gå så långt som till en extrastämma där Anna Kinberg Batra utmanas så är det enkel majoritet, alltså flest röster, vid en omröstning som gäller.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

M-ledaren Anna Kinberg Batras avgång

Mer i ämnet