Anna Kinberg Batra tvingades avgå som landshövding i slutet av september. Foto: Claudio Bresciani/TT

Anna Kinberg Batra lämnar som ordförande för Skansen

Uppdaterad
Publicerad

Stockholms avgående landshövding Anna Kinberg Batra lämnar uppdraget som ordförande i Skansens styrelse. Därmed avslutar hon ytterligare ett uppdrag efter kritiken från JO.

Det är praxis att landshövdingen i Stockholms län även utses som ordförande i Skansens styrelse. Enligt kulturdepartementet, som är de som utser ordföranden, har hon själv valt att sluta.

– Mot bakgrund av att Anna Kinberg Batra lämnar uppdraget som landshövding i Stockholm har hon själv begärt att bli entledigad från uppdraget som styrelseordförande för stiftelsen Skansen, skriver Anna Linder, pressassistent åt kulturminister Parisa Liljestrand, till SVT.

M-ledaren Anna Kinberg Batras avgång

Uppdraget skulle egentligen löpt fram till slutet av 2026.

Tvingades avgå efter rekryteringar

Den före detta moderata partiledaren Anna Kinberg Batra hamnade under våren 2024 i blåsväder efter anklagelser om vänskapskorruption i samband med rekryteringar. I slutet av september tvingades Anna Kinberg Batra avgå som landshövding i Stockholm efter hennes uppmärksammade ”kompisrekryteringar”.

De personer som rekryterades under Anna Kinberg Batras ledning får dock jobba vidare på Länsstyrelsen.

– Arbetsrättsligt omfattas de av samma villkor och förutsättningar som alla andra statligt anställda. Planeringschef och beredskapschef är tillsvidareanställda. Organisationsutvecklaren var visstidsanställd och slutade innan sommaren, säger Jonas Johansson, kommunikationschef vid Länsstyrelsen i Stockholm.

Anna kinberg batra

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Turerna kring Anna Kinberg Batra – på 60 sekunder, från den 23 april 2024. Foto: Anders Wiklund/TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

M-ledaren Anna Kinberg Batras avgång

Mer i ämnet