Statsminister Stefan Löfven (S) intervjuas i samband med onsdagens partiledardebatt i riksdagen. Foto: TT

Analys: Stefan Löfven får be en stilla bön

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Valårets första partiledardebatt ger en fingervisning om hur det kommer att låta i valrörelsen. Räkna med att brott och straff kommer att bli en av valets viktigaste frågor, kanske den allra viktigaste.

Mats Knutson

Inrikespolitisk kommentator

Både statsminister Stefan Löfven och moderatledaren Ulf Kristersson fokuserade på brottsligheten i riksdagens partiledardebatt.

Båda tog sin utgångspunkt i fjolårets dystra statistik med över 300 skottlossningar och drygt 40 döda. Och båda konstaterade att det dödliga våldet, i alla fall hittills, har fortsatt i år.

Partiledardebatt januari 2018

Statsministern redogjorde visserligen först för den goda ekonomiska utvecklingen i landet, men övergick sedan till den dystrare dimension som kriminaliteten i dag utgör i svensk politik.

Ska skärpa straffen

Statsministern berättade om straffskärpningar och satsningar på polisen, men problemet är att medborgarna ännu inte sett några resultat av detta. I stället uppfattar befolkningen att situationen har förvärrats, enligt den senaste trygghetsundersökningen från Brottsförebyggande rådet.

Moderatledaren krävde hårdare straff och större satsningar på polisen, men fick i retur en retorisk fråga hur det ska gå till när Moderaterna samtidigt lovar kraftigt sänkta skatter.

Sverigedemokraterna Jimmie Åkesson talade om undantagstillstånd i utsatta områden och föreslog att svensk militär ska kunna sättas in.

När statsministern efter debatten fick frågor om detta svarade han att det inte är hans första åtgärd, men att han är beredd att vidta de åtgärder som krävs för att knäcka brottsligheten.

Militära insatser ett rött skynke för S

Han ville alltså inte utesluta möjligheten att sätta in militär mot kriminella gäng, vilket egentligen är ett sensationellt uttalande. Efter kravallerna i Ådalen 1931 då svensk militär sköt ihjäl strejkande har militära insatser på svenska gator varit ett rött skynke för Socialdemokraterna. Men nu tycks i alla fall statsministern vara beredd att överväga saken.

Bakgrunden är förstås den alarmerande brottsutvecklingen som är ett stort problem i samhället. Det påverkar också i grunden regeringens politiska manöverutrymme inför valet. Slår oron och rädslan rot i medelklassen lär Stefan Löfven få svårt att sitta kvar som statsminister.

Minskat förtroende för polisen

Parallellt med en växande oro brottsligheten minskar allmänhetens förtroende för polisen. Fortsatta skottlossningar och mord kommer därför att innebära att frågan blir central i den kommande valrörelsen. Det gynnar sannolikt inte regeringen. Väljarnas uppfattning om partierna innebär snarare att det kan gynna Moderaterna.

I sak är förstås också en regering alltid ytterst ansvarig för hur riket styrs. Och i denna uppgift är upprätthållandet av lag och ordning central. Dessutom: Om kriminaliteten fortsätter att ligga högt på väljarnas agenda kommer regeringen och Socialdemokraterna att få svårt att nå igenom med frågor på den egna planhalvan, t ex vård och omsorg. Brottsligheten riskerar alltså att blockera Stefan Löfven från att lyfta frågor som kan gynna hans eget parti i valet.

Brottsligheten avgörande fråga

Dagens partiledardebatt i riksdagen är ett bra exempel på detta. Statsministern lyfte såväl Sveriges goda ekonomiska utveckling som regeringens skattesänkningar för pensionärer. Men efter detta tvingades han att i huvudsak fokusera på brottsligheten. Och de stora rubrikerna efter debatten kretsade i allt väsentligt om just kriminaliteten.

Stefan Löfven får be en stilla bön att polisen i god tid före valet kan visa upp en vändande trend om skottlossningar och dödligt våld. Eller att han genom egna politiska åtgärder lyckas återta det politiska initiativet i den här frågan. Han har redan lagt en grund genom tidigare uttalanden och förslag, men behöver sannolikt gå längre för att övertyga väljarna. Om inget av detta lyckas löper han en betydande risk att få lämna Rosenbad efter höstens val. Läget mellan blocken är så jämnt att den här frågan kan få en avgörande betydelse för valutgången.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Partiledardebatt januari 2018

Mer i ämnet