Det handlade mycket om kriminalitet och gängvåld i 2018 års första partiledardebatt i riksdagen. Foto: TT

Skjutningar, krig och kriminalitet i partiledardebatten

Uppdaterad
Publicerad

Valårets första partiledardebatt i riksdagen handlade mycket om problem med skjutningar, kriminalitet och integration. – En fruktansvärd utveckling, sade statsminister Stefan Löfven om det faktum att det skedde 300 skjutningar i Sverige förra året.

Stefan Löfven inlededde med att måla upp en bild av ett ljust läge i Sverige – fler går till jobbet, pensionerna ökar och ekonomin ser stark ut.

– Men det är också uppenbart att det finns samhällsproblem, sade han och nämnde brottslighet, integrationsproblem och en välfärd som inte är perfekt.

Partiledardebatt januari 2018

Han tog även upp de allt vanligare dödsskjutningarna.

– Förra året skedde 300 skjutningar med över 40 döda människor. Det är en fruktansvärd utveckling som jag är fast besluten att vända.

Enligt Löfven är det utöver ökade resurser till polis och andra åtgärder viktigt att ge sig på finansieringen till de kriminella nätverken.

”Slänger granater som om det vore krig”

M-ledaren Ulf Kristersson målade upp en mörk bild. Han talade också om de över 300 skjutningarna förra året, om kriminella som slänger handgranater ”som om det vore krig” och sjukhuspersonal som hotas.

– Det här är inte manus till en dystopisk kriminalhistoria. Det här är Sverige 2018, sade Kristersson.

Han kräver bland annat hårdare straff för gängkriminella, fler kameror och att fler domar leder till utvisning.

– Staten ska ta tillbaka kontrollen.

”Jag känner inte igen Sverige längre”

SD-ledaren Jimmie Åkesson slog både mot Stefan Löfven och Ulf Kristersson – för att de gör för lite mot exempelvis gängkriminaliteten, enligt Åkesson.

– Jag känner inte igen Sverige längre. Det här kan inte vara Sverige. Men det är Sverige. Det nya, spännande, fantastiska och multikulturella lyckorike som så många i den här församlingen kämpat för så länge, sade Åkesson.

– Sverigedemokraterna förklarar härmed krig mot den organiserade brottsligheten, sade han och menade att det är viktigt att titta på hur Danmark gör.

– De låter polisen ta stöd av militären för att upprätthålla lag och ordning, bekämpa gängkriminalitet och skapa trygghet.

Liberalernas ledare Jan Björklund menade att  det behövs krafttag för att få integrationen att fungera, bland annat med fler enkla jobb. Men allt börjar i skolan och på en punkt ville han vara tydlig:

– Vi behöver sätta stopp för fler religiösa friskolor i våra förorter.

”Största faran: Ett Sverige som tappat hoppet”

Det fanns också de som ville betona att vi inte bara ska fokusera på problemen.

– Den största faran jag ser är ett Sverige som tappat hoppet, sade Centerledaren Annie Lööf.

– Vi har lösningar och det är politikens uppgift att ge hopp, sade Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt.

Isabella Lövin (MP) sade att det räcker inte att se problemen.

– Vi måste också prata om lösningarna. Vi kan klara det, sade hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Partiledardebatt januari 2018

Mer i ämnet