Centerns partiledare Annie Lööf. Foto: TT

Annie Lööf: ”Möblerade såväl sjuksköterskans som direktörens hem”

Uppdaterad
Publicerad

Partiledarna kommenterar Ingvar Kamprads bortgång.

I en skriftlig kommentar till SVT Nyheter skriver statsminister Stefan Löfven:

”Jag har nåtts av det sorgliga beskedet om Ingvar Kamprads bortgång. Jag tänker framförallt på hans familj och alla vänner i dag. Ingvar Kamprad var en unik entreprenör som betytt mycket för svenskt näringsliv och som gjort heminredning tillgänglig för de många människorna, inte bara ett fåtal. Han var också en inspiratör med stort engagemang så väl internationellt som för svensk landsbygd.”

Ingvar Kamprad 1926-2018

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson kommenterar Ikeagrundarens bortgång på Facebook:

”Sveriges kanske genom tiderna främsta entreprenör har lämnat oss. Entreprenören Ingvar Kamprad har betytt så oerhört mycket för Sverige: Ikea förkroppsligar begrepp som innovation, ödmjukhet – och hårt arbete. Han och Ikea har så framgångsrikt och självklart byggt upp också den internationella bilden av vad Sverige egentligen är, att vi nästan tar det för givet. Det borde vi inte göra.

Alla har vi fysiskt påtagliga minnen i våra hem som berättar om hans unika gärning. Själv minns jag dessutom alla nyfikna kineser under en oförglömlig köttbullslunch på det då nya Ikea i Peking. Och det obeskrivligt roliga i att just där sälja chopsticken ”pinnig”.”

Liberalernas partiledare Jan Björklund kommenterar Kamprads död i en skriftlig kommentar:

”Ingvar Kamprad är borta. Han var den störste svenske entreprenören under efterkrigstiden. På många håll i världen är Ikea mer känt än Sverige. Ingvar Kamprad inspirerar nya generationer entreprenörer. Sorg idag, men också stor respekt. Mina tankar till familjen.”

Centerpartiets partiledare Annie Lööf kommenterar dödsbudet på Facebook:

”‪En pionjär och entreprenör som förändrat människors vardag. En strävsam, sparsam smålänning som gick från blyertspennor till ett världsomspännande företag med varuhus över hela världen. Ingen svensk och inget företag är så förknippat med Sverige som Ingvar Kamprad och Ikea.

‪Ingvar Kamprad möblerade såväl sjuksköterskans som direktörens hem, var en banbrytande företagare och visade hela världen styrkan i svenskt entreprenörsskap.

Ingvar Kamprad Elmtaryd Agunnaryd (Ikea), tack för allt du gjort för att sätta Sverige på kartan! Mina tankar går till hans anhöriga och alla medarbetare på Ikea. Hans gärning kommer leva vidare. Vila i frid.”

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson skriver på Twitter:

”En av Sveriges främsta entreprenörer har gått ur tiden. Tack Ingvar Kamprad för det du gjort för Sverige.”

Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor kommenterar också händelsen på Twitter:

”En av Sveriges främsta entreprenörer har gått ur tiden. Tack Ingvar Kamprad för det du gjort för Sverige.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ingvar Kamprad 1926-2018

Mer i ämnet