Stefan Löfven: Det bästa hade varit en fällande dom

Publicerad

”Det är en känslofylld dag” säger statsminister Stefan Löfven, efter beskedet om att förundersökningen mot Stig Engström läggs ner, på presskonferensen.

– Det bästa sättet att sätta punkt hade hade naturligtvis varit genom en fällande dom, säger Stefan Löfven.

I 34 år har man utrett mordet på dåvarande statsministern Olof Palme. När Palme mördades 1986 var nuvarande statsminister Stefan Löfven 28 år.

 – Nu är jag 62, det sätter den här långa utredningen i ett perspektiv, säger Stefan Löfven på presskonferensen.

Besked om Palmemordet

”Gjordes mycket fel i början”

Under onsdagens historiska presskonferens, pekade åklagaren Krister Petersson ut Stig Engström som trolig gärningsman och förundersökningen har lagts ner – men man har inte kunnat knyta något mordvapen till den utpekade Engström.

-  Det allra bästa hade varit om vi hade fått ytterligare bevisning att det var exakt det här som skedde, och det blivit en fällande dom. Det är det som hade avgjort på riktigt, säger Stefan Löfven.

– Det kan konstateras att det gjordes mycket fel i början på utredningen men det vet vi först nu, långt, långt efteråt.

Löfven har tidigare sagt att han trodde att det var Christer Pettersson som sköt Olof Palme.

– Jag trodde på Lisbeth Palmes vittnesmål, en högst tillförlitlig person som var där när det hände. Det var för mig avgörande i stunden. Nu har det genomförts ett grundligt arbete av åklagare och gått till botten med det hela. Jag som regeringschef recenserar inte deras rapport.

”Vi är dömda att vara här på jorden”

Stefan Löfven beskriver Palme som bland annat ”optimism och framåtanda.”

– Olof Palme tog Sverige ut i världen men också världen till Sverige. Men ändå är det kanske det inrikespolitiska som gjort honom mest levande.

– Vi är dömda att vara här på jorden sa Palme och så fortsatte han, därför måste vi göra livet så anständigt som möjligt, säger Löfven.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Besked om Palmemordet

Mer i ämnet