Foto: Maja Suslin/TT

Stöd till extrema och våldsbejakande trossamfund stoppas

Uppdaterad
Publicerad

Statsbidrag får inte ges till trossamfund som utövar eller försvarar diskriminering, hot eller våld. Det meddelar kulturminister Jeanette Gustafsdotter (S) vid en pressträff.

– Våra gemensamma resurser ska inte gå till organisationer som försöker bygga upp parallellsamhällen och motarbeta vår demokrati, säger hon.

Det nya beslutet från regeringen innebär att det ska bli enklare att neka stöd till organisationer som ”motarbetar samhällets grundläggande värderingar”. Samfund som till exempel utövar hot eller våld, försöker tvinga unga personer till omvändelseterapi eller nekar kvinnor skilsmässa kommer inte att få statlig finansiering.

– Vi vet att det här förekommer, säger Jeanette Gustafsdotter.

– Sådana organisationer kränker individer, cementerar segregationen och splittrar vårt samhälle.

De nya lagarna och lagändringarna föreslås träda i kraft den 1 januari 2023.

Utredning om utländsk finansiering tillsätts i höst

I dagsläget finansieras registrerade trossamfund i Sverige med hjälp av medlemsavgifter och statliga bidrag genom Myndigheten för stöd till trossamfund. Utöver detta har samfunden möjlighet att söka ekonomiskt stöd utomlands.

Kulturministern säger till TT att utländsk finansiering av religiös verksamhet i Sverige inte ska gå till våldsbejakande extremism. Hon lovar även att en utredning i frågan tillsätts i höst.

Kan leda till religiös extremism

Redan den 27 maj lyfte ministrar problemet med att trossamfund kan finansieras av utlandet. Förslaget de lämnade då var att trossamfunden, för att få statligt stöd, i huvudsak skulle finansieras med pengar från medlemmar i Sverige.

”Regeringen kommer göra vad som krävs för att stoppa utländsk finansiering som sprider våldsbejakande extremism”, skrev kulturminister Jeanette Gustafsdotter (S) och migrationsminister Anders Ygeman (S) i en debattartikel i Göteborgs-Posten.

Utländsk finansiering av trossamfunden kan, enligt debattartikeln, leda till att ”konservativa krafter” i bland annat Mellanöstern, USA och Östeuropa får en ökad makt över verksamheterna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.