December är här, och julljusen är tända överallt. Men på sjukhusen runt om i Sverige ser det inte allt för ljust ut när det kommer till hur mycket blod man har tillgång till inför julhelgen.
– I år är det extra ansträngt eftersom många av de röda dagarna infaller på vardagar. Det gör att blodgivare tar ledigt och att våra verksamheter inte har öppet lika många timmar under de veckorna, säger Enisa Deumic, ordförande i Geblod Kommunikation, blodcentralernas nätverk för PR och kommunikation.
21 000 blodgivare till jul
Totalt behövs, enligt Geblod, 21 000 blodgivare inför julhelgen. Och då är det främst de som redan har gett blod som man är ute efter.
– För de som ger blod för första gången kan det vara för sent just för julhelgen, eftersom det kan ta ett par veckor innan man kan bli godkänd som blodgivare, säger Enisa Deumic.
Bristen på blod i landet gäller i stort sett alla blodgrupper, men främst blodgrupperna A och 0.
– Vi gör nu allt för att få blodgivare att ge blod inför jul. Det är ju en av de bästa gåvorna man kan ge till de som behöver, säger Enisa Deumic.
Normalt år
Stockholm är det område som behöver flest blodgivare inför julhelgen, totalt 7 000. Men siffrorna från i år är inget som sticker ut särskilt mycket, menar hon.
– Det är egentligen ett rätt så normalt år, men vissa verksamheter har stora behov av blod.
Vad händer om blodet tar slut på ett sjukhus?
– Sjukhusen är rätt duktiga på att samarbeta. Tar det slut någonstans skickas blod från ett annat sjukhus, säger Enisa Deumic.
Blodet som doneras används till allt från cancerbehandlingar, till förlossningar och operationer. Enligt statistik från Geblod behövs en blodpåse i minuten i Sverige dygnet runt, året om.
Så många blodgivare behöver de största regionblodcentralerna* till julen.
Stockholm: 7000
Göteborg: 3000
Skåne: 5000
Östergötland: 1500
Västerbotten: 1300
Örebro: 1600
Uppsala: 1600
Källa: Geblod
*Regionerna rör Geblods egna regioner för blodgivarcentraler. Det ska alltså inte blandas samman med regioner och landsting.