• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Vattenfall gör en miljardförlust, enligt dagens kvartalsrapport. Foto: TT

Stor nedskrivning i Vattenfall

Uppdaterad
Publicerad

Statliga Vattenfall gör nedskrivningar på 23,1 miljarder och redovisar en rörelseförlust på 19,4 miljarder kronor för tredje kvartalet.

Den statliga kraftkoncernen Vattenfall redovisar en rörelseförlust på 19 436 miljoner kronor för tredje kvartalet, enligt TT. Det kan jämföras med rörelsevinsten på 4 893 miljoner kronor för motsvarande period i fjol.

Resultatet har påverkats negativt av nedskrivningar med totalt 23,1 miljarder kronor, skriver Vattenfall i rapporten.

Vattenfalls miljardförlust

Avviserar besparingar

Nettoomsättningen var 34.057 miljoner kronor, en nedgång från 37.057 miljoner kronor för ett år sedan.

”När vi nu lägger fram bokslutet för årets första nio månader kan jag konstatera att Vattenfall i likhet med andra elproducenter befinner sig i en svår marknadssituation med svag efterfrågan, överutbud av produktionskapacitet och historiskt låga elpriser”, skriver Vattenfalls vd Magnus Hall, i en kommentar.

Det är främst fossilbaserade tillgångar och goodwill hänförligt till tradingverksamheten som ingår i nedskrivningarna, enligt rapporten.

Vattenfall aviserar också att bolaget planerar ytterligare besparingar och att man fortsätter att sälja tillgångar som inte tillhör kärnverksamheten eller som inte bedöms kunna uppfylla avkastningskraven.

Ägande av brunkol fråga

Vattenfall utreder även olika alternativ för ägandet av brunkolsverksamheten.

”Vi har ett tydligt mål att minska våra CO2-utsläpp och ställa om vår produktionsportfölj till mer förnybar produktion. Styrelsen har beslutat att Vattenfall ska undersöka olika möjligheter att skapa en ny, hållbar ägarstruktur för brunkolsverksamheten”, kommenterar Magnus Hall, som tillträdde som vd och koncernchef för bara några veckor sedan då han efterträdde Øystein Løseth.

Nedskrivningar på 53 miljarder

I februari 2009 köpte statliga Vattenfall holländska Nuon för 89 miljarder netto, den hittills största kontantaffären i Sverige. Sedan dess har värdet på Nuon skrivits ned kraftigt, vilket bidrog till att Vattenfall gjorde en förlust på 15 miljarder kronor i fjol, och slopade utdelningen till ägaren staten.

Värdet på Nuon har i och med dagens nedskrivning skrivits ned med 53 miljarder. Därmed är 60 procent av vad Vattenfall betalade borta.

Fakta

Fakta: Det här är Vattenfall

 * Kraftkoncernen Vattenfall ägs till 100 procent av svenska staten. Den är en av Europas största elproducenter och störst på den europeiska värmemarknaden.

 * Totalt hade koncernen 4,3 miljoner kunder och drygt 31 800 anställda vid årsskiftet. Merparten av verksamheten är förlagd utanför Norden, i första hand till Tyskland, Nederländerna och Storbritannien.

 * I fjol gjorde Vattenfall nedskrivningar med drygt 30 miljarder kronor, till stor del till följd av minskat värde på Nuon-tillgångar, vilket gav en rörelseförlust på 6,4 miljarder kronor.

 * Den 1 oktober tillträdde Magnus Hall som ny vd och koncernchef. Han efterträdde Øystein Løseth, som fram till Vattenfalls omstridda köp av Nuon var koncernchef för Nuon.

Källa: Vattenfall (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vattenfalls miljardförlust

Mer i ämnet