Nio av tio däckverkstäder får kritik av arbetsmiljöverket. Mikael Kalmbäck fick ryggproblem efter att ha utfört tunga lyft. Foto: TT-SVT

Stora brister i arbetsmiljön hos däckverkstäder

Uppdaterad
Publicerad

Nio av tio däckverkstäder har brister i arbetsmiljön. Det konstaterar arbetsmiljöverket i en rapport som presenteras i dag. Undersökningen bygger på inspektioner av närmare 350 verkstäder över hela landet.

Det är högtryck hos däckverkstaden på Södermalm i Stockholm. En av dem som jobbar med att byta däck hela dagarna är Mikael Kalmbäck. Han är glad att han fortfarande kan arbeta. För några år sedan skadade han sig allvarligt.

– Det bara small till en dag, då lyfte jag fel och kotorna trycktes ihop och jag fick operera ryggen, berättar han.

Slarvar med tekniska hjälpmedel

2018 inspekterade Arbetsmiljöverket närmare 350 däcksverkstäder och arbetsplatser där däckbyten är en del av verksamheten. Det handlar om bilverkstäder, bilhandlare och däckbytare som säsongsvis finns i anslutning till stormarknader.

Nästan nio av tio verkstäder fick krav på förbättringar av arbetsmiljön. Framförallt slarvar många med att använda de tekniska hjälpmedel som finns.

– Det finns bättre och sämre verkstäder där vissa har lyfthjälpmedel som används, sen finns det andra som inte har tekniska hjälpmedel, säger Heli Aarnipuro, projektledare på Arbetsmiljöverket.

Bristerna handlar framför allt om olämpliga arbetsställningar som kan ge belastningsskador. 

– Det systematiska arbetsmiljöarbetet brister. Arbetsgivarna måste arbeta förebyggande om medarbetarna ska hålla ett helt arbetsliv, menar Fredrik Hedlund som jobbat med inspektionsinsatsen från Arbetsmiljöverket.

Har blivit bättre

Senaste inspektionen gjorde 2009 och sedan dess har mycket blivit bättre, verkstäderna har fler tekniska hjälpmedel men det blir ändå många tunga lyft.

– Vi försöker ha så mycket hjälpmedel som möjligt med olika lyftar och tvättmaskiner som automatiskt tvättar däcken men det blir ju manuella lyft ändå, säger däckmontören Johan Karlsson.

Mikael Kalmbäck har efter operationen kunnat fortsätta arbeta som däckmontör.

– Efter det som hände har jag gått lyftteknik och ergonomikurser och i dag mår jag fantastiskt bra.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.