I Nyköping har nyanlända pga platsbrist placerats på hotell medan nyanlända i Staffanstorp har fått bo i husvagnar Foto: Love Ahlstrand / Mergim Suleymani

Stora skillnader i kommunernas flyktingmottagande

Uppdaterad
Publicerad

Lägenheter, hotell och husvagnar. SVT:s kartläggning visar att det finns stora skillnader mellan hur kommunerna ordnar bostäder åt nyanlända.

Sedan förra året finns en lag som tvingar kommunerna att ta emot ett visst antal nyanlända med uppehållstillstånd och hjälpa dem med att hitta bostad. Den kartläggning som SVT gjort visar att det finns stora skillnader mellan hur kommunerna löst bostadsfrågan. 

Enkäten visar att de flesta nyanlända som anvisats till en kommun får bo i riktiga bostadshus men också att ungefär var fjärde blir hänvisade till andra lösningar – allt ifrån campingvagnar till ombyggda kontorslokaler.

– Det här är den svåraste utmaningen vi har, jag tror att de flesta kommuner är i precis samma läge som vi är i. Det är jättetufft att få fram bostäder och det blir kortsiktiga, dyra och ibland dåliga lösningar, säger Mats Gerdau (M), kommunstyrelsens ordförande i Nacka.

”Dyra och kortsiktiga lösningar”

Nacka kommun i Stockholms län har löst situationen genom att bygga modulhus, hyra av privatpersoner och genom att köpa lägenheter. Totalt till en kostnad på omkring 350 miljoner kronor. 

Är det rimligt att lägga så mycket pengar på det här? 

– Vi måste, så ser lagen ut. Vi har varnat för konsekvenserna att det blir dyra och kortsiktiga lösningar, säger Mats Gerdau. 

De flesta kommunerna uppger i SVT:s enkät att de erbjuder hyreslägenheter åt de nyanlända, bara ett fåtal köper bostadsrätter. Men det finns också de som löst situationen med ovanligare metoder. I till exempel skånska Staffanstorp har kommunen ställt upp husvagnar

Erbjuder tillfälliga lösningar

Totalt är det 23.600 nyanlända med uppehållstillstånd som ska fördelas mellan kommunerna i år. Av dessa har omkring 18750 flyttat till en anvisad kommun, enligt siffror från nyhetsbyrån TT.  

Enligt lagen har kommunerna två månader på sig efter anvisning att lösa boendefrågan. 

Många erbjuder tillfälliga lösningar, vilket innebär att de nyanlända kommer att få lösa sitt eget bonde när kommunens ansvar tar slut. 

FAKTA: ANVISNINGSLAGEN

Anvisningslagen trädde i kraft i mars 2016 för att förbättra nyanländas etablering i samhället.

Lagen innebär att alla kommuner är skyldiga att efter anvisning ta emot nyanlända som fått uppehållstillstånd.

Det är regeringen som utifrån Migrationsverkets prognos bestämmer hur många nyanlända som varje län ska ta emot. Länsstyrelserna i sin tur fördelar antalet på kommunerna.

Antalet, länstalen och kommuntalen fastställs i förväg för ett år i taget så att kommunerna har möjlighet att planera för mottagandet.

Alla nyanlända omfattas inte av anvisningslagen. Många väljer själva att bosätta sig i kommuner där anhöriga eller vänner finns, och det har de har rätt till enligt Lagen om eget boende.

Källa: regeringen.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.