Foto: SVT

Stormen tilltar kring Miljöpartiet

Uppdaterad
Publicerad

Stormen kring Miljöpartiet verkar inte bedarra. Tvärtom hamnade språkröret Gustav Fridolin i nytt blåsväder efter att han i Gomorron Sverige sagt att han inte förstod att kvinnor känt sig kränkta av att den tidigare partistyrelsekandidaten Yasri Khan inte ville skaka hand med kvinnor. Och nu säger en av partiets tunga talespersoner till SVT att partiet lider av en toppstyrning, en toppstyrning som kan ha lett fram till dagens kris.

– Jag kände till att han inte ville skaka hand med kvinnor. Och jag får verkligen erkänna att jag inte hade förstått hur kränkande många kvinnor upplevde hans sätt att hälsa vara. Det ansvaret ligger på mig, sade Gustav Fridolin till Gomorron Sverige under torsdagsmorgonen.

Det fick många att reagera. SVT har talat med flera kvinnor inom partiet om detta, men det är färre som vill ställa upp och prata öppet om sin kritik. Men en av de som vågar ta språkröret Fridolin i örat är partiets trafikpolitiska talesperson, Karin Svensson-Smith.

MP-krisen

– Han har missat att kvinnor känner sig kränkta om man inte tar fram en hand när vi sträcker fram vår och vill hälsa och de framgångar som kvinnorörelsen har gjort i Sverige. Vi vill gå längre, inte backa bandet, säger Karin Svensson-Smith (MP).

Kritiserar partiledningen

En annan som har reagerat på Gustav Fridolins uttalande och talar öppet till SVT om detta är Pernilla Stålhammar (MP). Hon är partiets bistånds- och säkerhetspolitiska talesperson, och var en av de som reagerade och varnade för att välja in Yasri Khan i styrelsen. Hennes reaktion är att Fridolins uttalande var ”tråkigt”, och att han nu förhoppningsvis har lärt sig något nytt. Men Pernilla Stålhammar är fränare än så i sin kritik. När det gäller hur partiledningen har hanterat de senaste dagarnas turbulens så säger hon så här:

– Jag ska vara riktigt ärlig och säga att jag tycker att man borde ha varit mycket tydligare med att fördöma det som har skett. Vi borde ha visat tydligare att vi som parti tar avstånd från de värderingar som har visats upp under de senaste dagarna. Vi borde ha varit tydligare där, säger Pernilla Stålhammar.

I dag har SVT ringt runt till partiets distrikt. Vi har talat med 19 av distriktsordföranden, och av dessa är det endast nio, eller mindre av hälften som säger att det är säkert att språkrören kan sitta kvar om partiet nu skulle sjunka markant i väljaropinionen. Det här är en varningssignal till språkrören och till hela partiet om opinionen börjar dala framöver.

”En liten klick har styrt väldigt hårt”

Pernilla Stålhammar, och många andra, menar att Miljöpartiets viktigaste uppgift nu är att vässa sin demokratiska och feministiska profil. Dessutom, menar Stålhammar, måste det bli bättre när det gäller att lyssna på partiets gräsrötter. Och här kommer hennes andra salva mot partiledningen, nämligen att partiet lider av toppstyrning, och att detta till och med kan ha bäddat för dagens kris.

– Det finns en klick i partiet som styr med järnhand, och där varken gräsrötter eller andra valda personer kommer till tals, säger hon.

Är det som vi har sett ett resultat av detta?

– Ja, det tror jag. En liten klick som har styrt väldigt, väldigt hårt, och där inte demokratiskt valda organisationer eller personer har fått komma till tals.

”Reagerade inte som jag borde”

Gustav Fridolin bemötte på kvällen kritiken i Rapport i SVT.

– Den här kritiken måste vi ta på djupaste allvar, ska vi gå stärkta ur det här så krävs det verkligen djupa värderingsdiskussioner där alla får komma till tals. Och det är det arbete som startar i dag, sade han.

På frågan om hur han som ledare för ett feministiskt parti inte begrep att kvinnor reagerar starkt på när någon inte vill ta dem i hand, svarar han:

– Det är klart att jag har begripit det men just när det gällde Yasri så var all information jag hade om honom att kvinnor och män i hans lokala avdelning uppskattade honom och samarbetade väl med honom, och därför reagerade jag inte som jag uppenbarligen borde ha gjort.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

MP-krisen

Mer i ämnet