Sveriges största El-producent har problem. Foto: Pressbild OKG

Största kärnkraftverket tvingas stänga

Uppdaterad
Publicerad

Oskarshamn 3 är Sveriges största elproducent. Men på grund av en bränsleskada tvingas verket tillfälligt tas ur produktion. 

Det betyder att Sverige blir mer importberoende och risken för höga elpriser ökar.  

Kärnkraftverk brukar regelbundet tas ur drift för service och genomgång, då görs detta med planering lång tid i förväg. Men nu har en bränsleskada uppstått i Oskarshamn 3 som man vill åtgärda skyndsamt. Planen var, enligt företaget, att vänta med att åtgärda problemet tills den årliga översynen som börjar i april, men nu görs bedömningen att man- utöver det planerade stoppet – skall stanna elproduktionen den 19 februari för att åtgärda skadan. Enligt OKG som äger kärnkraftverket ger inte skadan några risker för människor eller miljö.

– Vi beräknar att reaktorn skall vara ur produktion i nio dagar till och med den 27 februari, säger Désirée Liljevall, kommunikationschef på OKG till SVT.

Sveriges största El-producent

Oskarhamn 3 är Sverige mest kraftfulla kärnreaktor och största elproducent. Den levererar sen den 2012 byggts ut 1450 MW, vilket är mer effekt än de två nedlagda reaktorerna O1 och O2 gjorde tillsammans. I vinter har även en av Ringhals reaktorer, R3:an haft problem och fått snabbstoppas flera gånger.

Svenska kraftnät som ansvarar för stabiliteten i elsystemet har en ständig beredskap för att klara av ett större effektbortfall. Det vill säga om en kabel blåser ner, ett stort kraftverk måste stoppas, eller en utlandsförbindelse bryts så finns akutåtgärder för att sekundsnabbt parera, så att hela landet ändå kan få ström. Det handlar om reservaggregat, gasturbiner omkopplingar och anläggningar som kan stängas av. Beredskapen utgår från olika scenarier där det allra värsta är just att O3:an plötsligt stängs ner. Inget annat enskilt problem i elsystemet ger lika stort effektbortfall.

Beräknar konsekvenser

Denna gång blir det ett lite mer planerat stopp av Oskarshamn 3, och Svenska Kraftnäts experter sitter just nu och räknar på konsekvenser – enligt Patrik Svensson på Svenska Kraftnäts presstjänst.

Bland annat behöver man minska överföringskapaciteten i nätet för att klara beredskapen om en annan ledning havererar. Konsekvenserna för elsystemet nu beror på vädret och omvärlden. Hela elsystemet blir känsligare, för kalla dagar och dagar utan vind, vilket kan märkas inte minst på priser.

– Ja så är det. När stor elproduktion försvinner i södra Sverige och vi minskar överföringskapaciteten blir vi dubbelt mer importberoende, säger Patrik Svensson.

Oskarshamns kärnkraftverk

  • Oskarshamn 3 är en av Sveriges 6 kärnreaktorer som är i drift, och den mest störst elektrisk effekt 1450MW.
  • O3:an byggdes först för 1050MW, den byggdes ut först till 1200, och senast 2012 till 1450 MW.
  • Förra året 2021, slog reaktorn produktionsrekord med 11 000 000 MWh, då var tillgängligheten 92% .
  • De flesta kärnkraftreaktorer brukar ha en tillgänglighet på mellan 70 och 90%, beroende på planerade och icke planerade stopp.
  • De svenska 6 reaktorerna som är i drift har över tid en tillgänglighet på ca 80% enligt energiföretagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.