Prins Daniel och kronprinsessan Victoria besökte det nya forskningsprojektet på KTH där man hoppas kunna göra storskaliga analyser om immuniteten hos coronaviruset. Foto: Pontus Lundahl, TT

Stort intresse för testprojekt om coronaforskning på KTH

Uppdaterad
Publicerad

Intresset är stort för en ny svensk testmetod som kan ge svar på om man varit smittad av coronaviruset och blivit immun. Det är forskare på KTH som hoppas att kunna utföra storskaliga tester med ett enkelt blodprov. Kronprinsessan Victoria och prins Daniel var på besök under onsdagen.

– Folk vill veta om de är immuna mot coronaviruset, säger proteinforskare Sophia Hober på KTH.

Forskare runtom i världen försöker få fram kunskap om coronaviruset ger immunitet. Det unika med KTH-projektet är att testerna kan göras i stor skala med en teknik som redan är känd. Ett enkelt blodprov kan visa om en person varit coronasmittad, blivit immun och kan återgå till ett normalt liv.

– Det finns ett jätteintresse att få reda på om man haft sjukdomen. Det är särskilt viktigt för människor inom sjuk- och äldrevården, säger Sophia Hober, professor och proteinforskare på KTH, Kungliga tekniska högskolan i Stockholm.

Coronapandemin

Känd metod

Hon och hennes kollegor kom på att de kunde försöka använda en redan känd analysmetod. De skickade in en ansökan om forskningsmedel och fick rekordsnabb respons. Efter två dagar kom pengar för projektet från Region Stockholm och KTH.

– Jag har aldrig varit med om att få så snabbt besked. Inom några veckor räknar vi med att vara igång med att analysera blodprover, säger Sophia Hober till SVT Nyheter.

Med deras metod kan man analysera upp till 7 000 prover per vecka. Dessa kan även komma att utföras vid lab i andra delar av landet.

Långsam förändring

Experter tror att coronaviruset muterar, förändras, långsammare än virus i vanlig säsongsinfluensa. Det innebär att människor kan bli immuna mot coronaviruset under ett par år.

Den tänkta analysmetoden används i dag för bestämning av autoimmuna sjukdomar som till exempel MS.

Fler provtagningar

De tre forskarna på KTH tror att denna metod ska kunna användas mer frekvent framåt sommaren för att ge svar på hur stor del av befolkningen som haft smittan. Därmed hoppas man bättre kunna förutspå hur en eventuell epidemi under hösten kan se ut.

– Många andra är inne på samma spår. Jag tror väldigt mycket på detta, säger projektledaren Sophia Hober.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet